Puțin peste 600 de hecare pe cuprinsul cărora întâlnești căldări glaciare, lacuri glaciare sau stâncării. O zonă plină de jnepeni, ienupări și bujori de munte. Peisaje care te duc cu gândul la Munții Retezat. Doar că este vorba de Munții Cindrel, de rezervația Iezerele Cindrelului, mai exact. Iezerul Mare, un lac ce măsoară 320 metri lungime și 189 metri lățime, cu o adâncime maximă de 13.3 metri, situat într-o căldare glaciară impesionantă, este atracția Rezervației.

Iezerul Mare (27.06.2021)

Cred că ne-am făcut o tradiție pentru că în ultimii ani procedăm la fel: în luna iunie, când începe să înflorească bujorul de munte, urcăm cu mașina la Păltiniș, apoi continuăm la pas către Iezere. În funcție de vreme și de câte pauze pentru fotografii facem traseul către Iezerele Cindrelului (Păltiniș – Poiana Găujoara – Șaua Bătrâna – Șaua Șerbănei – Iezerele Cindrelului – Vârful Cindrel – Cabana Cânaia – Șaua Șerbănei – Șaua Bătrâna – Poaiana Găujoara – Păltiniș) durează de la 10 ore în sus. Mai ales dacă e deschis refugiul (tip cabană) Cânaia, iar Doru te așteaptă cu o ciorbă caldă și o bere rece.

Am mers la Iezerele Cindrelului și în luna august (deși ziua e puțin mai scurtă decât în iunie și sunt toate șansele ca întrunericul să te prindă în pădure): lipsa bujorilor de munte înfloriți este compensată de multitudinea de afine cu care ne înfruptăm.

Căldarea glaciară Iujbea Rășinarului

Pe traseul amintit mai sus găsești numeroase surse de apă (atât izvoare amenajate, cât și neamenajate). În ceea ce privește mâncarea, depinde de norocul pe care îl ai: dacă e deschis sau nu Refugiul Cânaia. Sunt câteva stâne pe traseu, dar de obicei ciobanii sunt în apropiere și își stâpînesc bine câinii. Indiferent ce spune prognoza meteo pentru ziua respectivă, din rucsac nu trebuie să-ți lipsească hainele de ploaie: în zona Vârfului Cindrel vremea este schimbătoare, iar ploile și furtunile sunt dese vara (nu degeaba se numește Platoul Diavolului). În apropierea Iezerului se găsesc două refugii: Refugiul Iezer și Refugiul Cânaia.

Vârful Cindrel (2244 m)
Vedere de pe Vf. Cindrel
Refugiul Cânaia

Iezerele Cindrelului sunt rezervație naturală, accesul motorizat este interzis (deși dacă mergi în weekend sunt toate șansele să te întâlnești cu atv-uri și mașini de teren inclusiv pe platoul Vârfului Cindrel). Este interzis să faci focul în interiorul Rezervației, la fel cum este interzis să culegi anumite flori – aici mă refer mai ales la cele ale bujorului de munte, specie protejată de lege.

Nu uitați, prieten pe munte este harta de drumeții, în cazul de față, Harta de drumeție în Munții Cindrel (din colecția Munții Noștri)

Iezerele Cindrelului (27.07.2019)
Munții Parâng văzuți din zona Vârfului Rozdești (1952 m)

Câteva dintre păsările întâlnite pe traseu (27.06.2021)

Scatiu / Spinus spinus
Măcăleandru / Erithacus rubecula
Aușel cu cap galben / Regulul regulus (cea mai mică pasăre din Europa)
Mierlă gulerată / Turdus torquatus
Fâsă de munte / Anthus spinoletta
Corbi / Corvus corax

Cuc (femelă) / Cuculus canorus
Pițigoi de munte / Poecile montanus

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

6 comentarii la „Iezerele Cindrelului

  1. Superbe pozele! Avem una dintre cele mai frumoase tari. Aceste locuri nu sunt la fel de populare ca altele in tara, dar sunt o frumusete. Astept mai multe poze sa le savurez!:)

  2. Superb! Mulțumim de articol și de poze. Am trecut în weekend pe acolo. Nu am ajuns pe Vf. Cindrel. La Cânaia nu era nimeni, părea abandonat. Poate ajung și spre vară, când e înflorit bujorul de munte 🙂

    1. Mulțumesc de vizită și de aprecieri. Voi pune și un update în cadrul articolului: Cânaia s-a închis (am tot auzit că s-ar redeschide, dar sigur nu cu Doru). În rest: merită să ajungi în zonă și în perioada în care bujorii sunt înfloriți, sunt priveliști de ndescris!

Lasă un răspuns