Tabla interactiva EUROSMART 82 - FOTO: tablescolare.com
Tabla interactiva EUROSMART 82 – FOTO: tablescolare.com

Am citit dimineata cu mare interes stirea cu „afacerea Ciolan”: Guvernul este pe cale sa incheie o afacere de 16 milioane de euro de la bugetul de stat pentru achizitia de 600 de microbuze scolare (microbuzele galbene pe care le stiti cu totii) – „afacerea Ciolan” pentru ca afaceristul din spatele firmei castigatoare este Daniel Ciolan. Laudabila initiativa guvernantilor de a veni in sprijinul elevilor, in special ai celor de la sate care, in anul 2014, inca sunt nevoiti sa mearga kilometri pe jos pentru a ajunge la scoala. Laudabila este initiativa in cazul in care ar fi vorba doar despre un proiect necesar, nu si al unei afaceri pentru politicieni si afaceristi.

In anul 2014 invatamantul romanesc este mult prea ramas in urma, si nu doar pentru ca elevii nu au cum ajunge la scoala. Sunt sute de sate mici in care in ultimii ani s-au refacut scolile cu bani grei de la buget, sate in care cladirile pentru scoala au doua nivele, dar in sat sunt doar 10-15 copii, nici macar cat o clasa intreaga; scoli intregi in care peretii sunt proaspat renovati, cladirile sunt dotate cu centrale performante, dar din pacate neutilizate pentru ca nu sunt bani pentru incalzire; sunt scoli in care proiectele de renovare au cuprins doar cladirea, nu si dotarea, in care elevii invata in bancii de dinainte de 89, clase in care pe pereti sunt table zgariate, inutilizabile; scoli in care nu exista laboratoare de chimie sau fizica, in care nu exista atlase si harti pentru cabinetul de geografie … sunt atat de multe probleme in scolile de la noi iar guvernantilor nici ca le pasa – sau cel putin asa se comporta, de parca nu i-ar interesa.

Situatiile descrise mai sus sunt valabile nu doar in mediul rural, ci si in orasele mici sau in multe dintre scolile de cartier ale marilor orase.

Cand vine vorba despre scoli si sistemul educational, intre mediul rural si cel urban discrepantele sunt prea mari: pentru elevii din satele care nu au canalizare si apa curenta, un laborator de chimie bine dotat, in care se fac experimente scolare ar putea parea un loc unde se face magie. De asmenea, tablele scolare smart ar putea parea niste vrajitorii, mai ales cand sunt copii la sate care nu stiu ce inseamna televizor sau laptop. Da, in Romania anului 2014 nu toata lumea stie de gadget-uri, internetul nu este un univers in care traim, saracia este lucie, iar tehnologia este un termen necunoscut.

Chiar daca atunci cand vine vorba de investitii in invatamant de multe ori sunt afaceri ascunse in spate, daca e vorba de o investitie cu cap, nu castiga doar politicienii si afaceristii, ci si elevii, iar prin elevii viitorul.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns