Reconversie profesională – este una dintre expresiile care au început să-mi fie tare dragi. Mai ales când un politician face declarații în care spune că dacă un nene își pierde locul de muncă pentru că s-a închis compania la care lucra, nu trebuie să-și facă griji, urmează niște cursuri de reconversie profesională ș se rezolvă. Mi-l și imaginez pe taică-miu sau pe cei de vârsta lui, care nu au reușit să țină pasul cu evoluția tehnologiei, actualizând un site de știri sau urcând oferte ale instituțiilor în SEAP. Adică una este să mă uit eu pe blogul lui Iustin Paraschiv, alta este să se uite unul dintre părinții noștri.

Basics with Iustin Paraschiv

Iustin Paraschiv este un programator care, de curând, a început să țină un blog. Nu doar atât, este un programator în devenire, înveți odată cu el, după cum sugerează în scurta descriere de pe blog: „Mă numesc Iustin Paraschiv, de profesie sunt programator web. Încep ușor-ușor să descopăr tainele limbajelor de programare precum php, java, android și jquery. Dacă doriți să facem schimb de informații și cunoștințe, nu ezitați să mă contactați.” Prima postare de pe blog, de pe 15 decembrie 2015, se numește chiar „Ce este Java”, iar articolul este scris pe înțelesul tuturor. Eu cunosc foarte puțină programare (înspre deloc), mai intuiesc anumite chestii în html, dar nimic mai mult. Al doilea articol de pe blog, „Ce înseamnă HTML?” oferă răspunsul la una dintre întrebările pe care, paradoxal, nu mi le-am pus niciodată deși, după cum am mărturisit mai devreme, intuiesc anumite lucruri în html și cunosc anumite expresii și funcții.

Învățăm programare cu Iustin Paraschiv

Mă uit în continuare pe blogul lui, descopăr un al treilea articol, numit „OOP” (de la Programarea Orientată pe Obiecte), apoi un articol despre „Tablouri (vectori)” și un altul, ultimul până la data redactării acestui articol, despre „Prima pagină a unui site”. Partea faină a articolelor este tonul în care sunt scrise și tonul accesibil tuturor – adică până și celor bătuți în cap. Doar că lucrurile nu se opresc aici. Omul acesta chiar s-a hotărât să îi învețe și pe ceilalți tainele programării, așa că și-a deschis canal de Youtube: Iustin Paraschiv.  Trei filmulețe a uploadat până acum: „Tutorial Java pentru începători”, „Iustin Paraschiv – introducere în java” și „Un scurt tutorial de webdesign și html”. Mai-mai că încep să cred că nu este atât de grea partea cu reconversia profesională a celor care au trecut de o anumită vârstă. Important este ca omul să aibă voință pentru că dacă există voința se pot învăța multe lucruri, mai ales când acele lucruri le găsești la liber pe internet.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns