victor ponta usl iasi 24 ianuarie 2012

Într-o zi premierul României crede că TVA-ul la pâine este prea mare și îl scade. Personal nu am văzut să dau mai puțin bani pe pâine. Acum s-a hotărât să scadă TVA-ul la alimente. Inițial am zâmbit crezând că e o măsură bună. Dar am intrat azi într-un supermarket, cel din care îmi fac cumpărăturile zilnice. Pentru câteva produse (nu multe), toate alimente, am plătit cu 15 lei mai mult decât am plătit săptămâna trecută. Aceleași produse! Dau și exemplu: gogoșaraii erau azi 16.99 RON/ kg față de 11.99 RON/kg săptămâna trecută; dacă săptămâna trecută am dat 2.5 RON pe un kilogram de morcovi, astăzi a fost 3.79 RON. Cartofii erau și ei mai scumpi cu 40 de bani pe kilogram și pot continua cu exemplele. Toate aceste creșteri de preț nu fac altceva decât să pregătească „scăderea TVA-ului”. Este exact aceeași tehnică pe care o folosesc toți comercianții când vin cu reducerile de preț: scoți marfa la raft, pui un preț care să-ți asigure traiul, vin sărbătorile crești prețul cu cât ai chef, ca după sărbători să operezi „marile reduceri”, să tai eticheta cu prețul mare  ca tu să rămâi cu vechiul preț.

Abia aștept luna iunie să pot da aceeași bani ca la mijlocul lunii aprilie pe niște produse al căror TVA a fost redus de la 24% la 9%. Aceeași nerăbdare o am să văd cum brusc crește prețul apei, doar e și ea vizată pentru reducerea TVA-ului.

Cât ar încerca să Ponta să ia niște decizii și măsuri bune, nu îi iese. Asta pentru că acționează la impuls, nu comandă întâi studii, nu anticipează toate efectele. Vine cu reforme pe care nu le poate controla. Și asta e păcat.  Reducerea TVA-ului la apă și alimente nu mă va ajuta pe mine, ca client, cum nu m-a ajutat nici scăderea TVA-ului la pâine sau, ca angajat, reducerea CAS-ului. Ajung să mă întreb: e totuși din cauza felului în care sunt aplicate măsurile guvernului Ponta sau, de fapt, totul se întâmplă pentru noi și ai noștri?

Fix în urmă cu trei ani Ponta a devenit premierul României. La mulți ani domnule Ponta, la mulți ani USL! Îmi doresc să ți se întâmple ceea ce s-a întâmplat și cu USL-ul, să te divizi, să fii premier, ministru, președinte PSD, deputat și ceea ce mai ești, dar nu toate în același timp! Sta-ți-ar TVA-ul de la alimente în gât cum ți-a stat și popcornul din noiembrie 2014!

victor ponta usl iasi 24 ianuarie 2012
Victor Ponta între Crin Antonescu și Gheorghe Nichita (Iași, 24 ianuarie 2012, înainte ca USL să intre la guvernare)

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

4 comentarii la „La mulți ani! Sta-ți-ar TVA-ul de la alimente în gât, domnule Ponta!

  1. Ohh da , am observat si eu astazi.Tot la fructe si legume, ca asta am cumparat.Morcovii, gogosarii,rosiile ,mai scumpe .Ca sa nu mai zic de fructe , care in iarna erau cu 2pana la 4 lei mai ieftine , si ma intrebam, fiind iarna nu ar fi trebuit sa fie mai scumpe decat primavara ? Si noi o sa ne plangem , si lor nu o sa le pese , iar de cumparat vom cumpara, pentru ca avem nevoie sa mancam, si uite asa vom ajunge exact … nicaieri

  2. Prețurile or să scadă la fructe și legume, dar nu cum ar fi firesc (vine căldura, avem atât produse de import cât și de export), ci pentru că scade TVA-ul, iar comercianții pot reveni la vechile prețuri. Cu diferența că vor avea profit mai mare decât acum.

  3. Este aceeasi situatie si la piata? Daca cei de la Piata au pastrat aceleasi preturi inseamna ca vor vinde mai mult, nu? Daca cei de la piata vor vinde mai mult atunci supermarketurile vor vinde mai putin. Unde e castigul?
    Asta daca cei din Piata nu si-au marit preturile.

  4. La piață chiar nu am timp să ajung decât foarte rar. Și nu cred să fie (chiar) aceeași situație pentru că acolo prețurile nu sunt stabilite de TVA. Iar piața și supermarket-urile au potențiali clienți diferiți. Oricât mi-aș dori să dau o mână de ajutor producătorilor locali, programul nu mă lasă să fac acest lucru. Voi continua să cumpăr de unde este mai convenabil pentru mine (distanță, timp), chiar dacă prețurile sunt mărite. Oricum, prevăd sancțiuni ale Consiliului Concurenței urmate de reduceri pe bune din vară.

Lasă un răspuns