La noi se poartă căsătoriile scurte (cele mai longevive cupluri din lume)

maurice si helen kaye

Maurice și Helen Kaye (FOTO: bbc.com)

Vara asta citeam despre un cuplu, Maurice și Helen Kaye, care a sărbătorit 80 de ani de căsnicie. Mi se părea incredibil, o căsnicie mai lungă decât viețile multor pensionari români. Dar asta nu a fost tot. Căutând puțin am dat peste o listă de pe Wiki ce include 19 cupluri care sunt căsătoriți de peste 80 de ani. Capi de listă sunt Karam (n. 1905) și Kartari Chand (n. 1912) căsătoriți pe 11 decembrie 1925 – în curând 89 de ani de căsnicie. Lista de pe Wiki ia în considerare cuplurile care au împlinit peste 80 de ani de căsnicie și despre care se știe că sunt în viață în anul 2014. Același cuplu Chand sunt și într-un top all time al căsniciilor, fiind devansați de Daniel și Susan Bakeman, doi americani ce au fost căsătoriți timp de 91 de ani și 12 zile (lista all time cuprinde 102 cupluri care au îndurat chinurile căsătoriei timp de peste 81 de ani).

Despre cuplurile longevive din România nu prea se găsesc informații. Am dat peste un articol din 2002 în care se vorbește despre un cuplu din județul Vaslui, Ortansa și Vasile Cucu, a căror căsătorie durat de 68 de ani. Un alt articol, din 2006, îi menționa pe soții Geambac din Tulcea ca având 74 de ani de căsătorie. Atunci mi-a sunat un clopoțel și am zis să văd ce hram poartă nunta Regelui Mihai. Și am aflat: s-a căsătorit cu regina Ana în anul 1948 – 66 de ani de căsnicie. La noi nu se poartă căsătoriile lungi, dar se poartă cele scurte:

Cele două cupluri au ales calea divorțului administrativ și au depus actele la Serviciul de Stare Civilă la doar două luni după căsătorie

Sursa

 

 

Loading


Lasă un răspuns