lew welch fotoNiciodată nu am putut face ceva ca lumea și acum îmi trădez prietenii. Nu pot îndrepta nimic, niciodată nu am putut. Am avut viziuni puternice, dar nu am reușit să le combin cum ar fi trebuit cu realitatea. Le-am irosit pe toate. Nu mai am nimic. Lui Don Allen îi revin drepturile de editare ale scrierilor mele – să  folosească manuscrisele pentru editura lui Gary și pentru Grove Press. Am 2000 de dolari în conturile Băncii America Sucursala Nevada – folosiți-i pentru a-mi acoperi datoriile. Nu-i datorez lui Allen G. nimic, nici mamei mele. O iau spre Sud-Vest. La revedere. Lew Welch.

Lew Welch s-a născut pe 16 august 1926 în Pheonix, Arizona. A fost crescut de mama sa care avea obiceiul să se mute foarte des. În California a urmat cursurile a mai multor școli, din cinci orașe.

Deși cunoștea câțiva poeți beatnici încă din facultate, abia în anul 1958 începe să fie remarcat în peisajul scenei poetice din San Francisco. În același ani divorțează și își pierde locul de muncă. În anul 1960 începe să fie publicat în reviste și inclus în antologii și, tot în acest an, debutează cu un volum de poezii.

În anul 1965 începe să țină cursuri de poezie la filiala Universității California din Berkeley. Se luptă cu depresiile și consumul de alcool. În anul 1971 se retrage într-o cabană izolată în munți. Pe 23 mai 1971 Gary Snyder, un alt poet beatnic, îl caută la cabana sa. Găsește un bilet de adio în camionul lui Lew Welch. Autoritățile l-au căutat vreme îndelungată, dar trupul lui nu a fost niciodată găsit.

Antologia „Ring of Bone: Collected Poems” poate fi comandată de aici

Mai jos sunt link-uri câteva texte pe care le-am tradus:

Lew Welch – N-am încă 40 de ani, barba deja mi-e albă

Lew Welch – Dragă Joanne

Lew Welch – Poemele ciclice

Lew Welch – M-am văzut

Lew Welch – (Ieși puțin, părăsește Planeta)

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns