Secolul XXI va fi până la capăt


Pe fondul actualei crize cu care se confruntă europenii, pe de-o parte și  locuitorii din țările vest-asiatice măcinate de războaie și conflicte interne, mi-am amintit de un citat celebru: „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. Citatul care te pune pe gânduri Citatul îi este atribuit scriitorului francez André Malraux, iar acest citat pune lumea pe jar de mai bine de 40 de ani. Am spus mai sus că este atribuit lui Malraux pentru că într-un interviu din anul 1975 acesta neagă citatul, dar îl completează, ceea ce îl face și mai alarmant: „Mi-au pus în gură: secolul XXI va fi religios. O profeţie ridicolă; cred în schimb că dacă umanitatea secolului viitor nu găseşte nicăieri un model exemplar de om, va fi rău. Mi-au pus în gură că secolul XXI va fi religios. N-am spus asta niciodată, bineînţeles, fiindcă n-am de unde să ştiu. Ceea ce spun e mai incert. Nu exclud posibilitatea unui eveniment spiritual la scară planetară.” Abia această din urmă afirmație este de temut.

Că secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc, nu am de unde să o știu, mai ales că nu voi trăi 112 ani să pot prinde și secolul al XXII-lea (deși tocmai am făcut un mic exercițiu de imaginație și e ciudat gândul că aș putea prinde un al treilea secol de viață, mai ales că tot ce aș ști, la 112 ani nu mi-ar ajuta la nimic pentru că totul ar fi altfel). Dar tot mai mulți oameni își găsesc refugiul în religie sau, mai bine-zis, în credință. Într-o lume ca cea în care trăim credința este singurul lucru care ne poate menține deasupra liniei de plutire.

Pe blogul librării creștine se găsesc o sumedenie de informații despre cărțile creștine, despre toate modelele de Biblii, dar și despre produsele comercializate de către Librăria Marantha, fără să omitem faptul că blogul mai are și rolul de a face cunoscute cazurile umanitare și proiectele pe care Librăria Marantha le organizează și le sprijină.

Avem, deci, o lume ciudată, incertă și plină de pericole, aparent lipsită de orizonturi, dar și o mână de oameni care caută echilibrul și mântuirea. Indiferent dacă secolul XXI va fi religios sau nu, atât timp cât sunt oameni care cred, secolul XXI va fi până la capăt.

Loading


Lasă un răspuns