O mulțime de români au fost indignați săptămâna trecută din cauza rezultatului unui experiment făcut de Buzfeed prin care americanii trebuiau să completeze harta oarbă a Europei. De ce? Pentru că americanii nu știau unde trebuie pusă România sau că ea există pe hartă. Normal, „americanii e proști” că nu știu harta Europei, dar noi o știm pe-a lor? Păi nu, că SUA are multe state, că de aceea e Statele Unite ale Americii, vorbim de state, nu de județe.

Americanii au avut probleme cu numeroase state, dar cam toți au știu de UK sau Anglia, Franța, Spania, Italia, Portugalia, Elveția, Germania sau Polonia. Unii dintre ei au greșit poziționarea Germaniei, au pus-o mai în vest. Și uite că am dat peste cuvântul magic: VEST. Se pare că pentru americani vestul este sinonim cu Europa cunoscută. România nu este în vestul României.

În același timp:

  • România nu este abonată la premiile Nobel
  • Nu este nicio tragedie când o companie românească părăsește un stat pentru că nu există mari companii românești care să investească serios în alte state (nu investesc ele nici la noi, darămite în afară)
  • Românii nu au câștigat niciun campionat mondial de fotbal (nici măcar nu se mai califică la astfel de  competiții de acest gen)
  • Universitățile de la noi nu se află în niciun top care să le asigure vizibilitatea internațională
  • Românii nu lansează rachete în spațiu
  • Cercetătorii români nu revoluționează știința
  • Românii cu potențial sunt dați afară din țară de autoritățile incompetente

și lista ar putea continua spre nesfârșit.

Oricât ne dorim să credem că suntem buricul universului, nu suntem; nu suntem cunoscuți în afara granițelor propriei noastre țări decât atât cât trebuie, decât atât cât merităm în acest moment.

Știu, este 1 decembrie, Ziua Națională a României și nu am exaltat astăzi în a-mi afișa patriotismul. Român am fost și ieri, voi fi și mâine, nu doar pe 1 decembrie și 24 ianuarie.

Nu sunt hater, încerc să evit ipocrizia.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

4 comentarii la „Locul României pe harta Europei

  1. Bogdan Federeac Ba da, este foarte trist. Am adus comentariul ca o adaugare la lista. Avem destule minti sclipitoare insa datorita faptului ca statul nu investeste in acesti oameni, ei sunt nevoiti sa-si vanda ideile strainezilor…de obicei pe bani putini si 0 faima.

Lasă un răspuns