Zilele trecute, pentru a mă feri de caniculă, m-am adăpostit pentru vreo două ceasuri pe la Galeriile de Artă Pod Pogor Fiul şi în parcul Muzeului Literaturii Iaşi. La un moment dat mă m-a uitat la maşina Dodge Aspen din părculeţ. „Maşina a aparţinut poetului Mihai Ursachi (1941-2004). A străbătut, în 1990, traseul: San Diego (SUA) – Oceanul Atlantic – Marea Nordului – Bremenhaven (Germania) – Austria – Ungaria – România.” De câţiva ani maşina este victima soarelui, a ploilor şi ninsorii, pe scurt: arată tot mai rău de la un an la altul.

Dodge Aspen, modelul maşinii care a aparţinut lui Mihai Ursachi, a fost produs între anii 1976 şi 1980.

Mihai Ursachi s-a născut pe 17 februarie 1941 în localitatea Băile Strunga (judeţul Iaşi) şi a murit pe 10 martie 2004. A fost închis în anii 1960 după ce a fost prins încercând să treacă înot Dunărea, lângă Porţile de Fier (şi dacă tot am amintit episodul trecerii înot a Dunării precizez că în România Mihai Ursachi a fost vreme îndelungată salvamar la Lacul Ciric). În anul 1981 a reuşit să emigreze în Statele Unite, de unde s-a întors imediat după căderea regimului comunist, în 1990, cu maşina Dodge Aspen.

Maşina lui Ursachi este expusă în curtea Muzeului Literar Român din Iaşi (Casa Pogor) şi nu arată deloc bine: cauciucurile s-au dezumflat, farurile sunt sparte, vopseaua se exfoliază, caroseria este roasă de rugină, parbrizul este spart

INTRĂ PE PAGINA DE FACEBOOK PENTRU A VEDEA GALERIA FOTO

Pentru cei care cei din Iaşi care nu au nicio treabă cu literatura, dar li se pare numele lui Mihai Uraschi  cunoscut: Casa de Cultură din Parcul Copou poartă numele poetului.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns