Un profesor ieșean, Mihai Vasilencu, e posibil să fi făcut descoperirea vieții. În vara acestui an, în apropierea satului Hândrești, profesorul a descoperit două tăblițe de piatră care, după spusele lui, au inscripții ce seamănă cu „alfabetul geților”, dar și cu tăblițele de la Tărtăria. El nu exclude varianta ca inscripțiile să reprezinte o formă de scriere paleocreștină.
Descifrarea tăblițelor care au formă dreptunghiulară poate dura ani de zile sau poate nu se va realiza niciodată. Când a fost vorba de scrierea geților, specialiștii au fost reticienți mergând pe ideea că strămoșii noștri nu au avut o scriere proprie, ci au preluat alfabetul grecesc, apoi pe cel latin (un specialist își pierde credibilitatea dacă s-ar apuca de studiat mărturii scrise precum cele pe care le voi enumera mai jos). Nu sunt nici arheolog, nici lingvist, dar asupra scrierii geților au fost și păreri care au afirmat că ea a existat. În acest context există și câteva dovezi, e adevărat, controversate: tăblițele de la Tărtăria (5.500 î.e.n.) și cele de la Sinaia (nu s-a căzut de acord asupra vechimii și autenticității lor).
Majoritatea specialiștilor au considerat că seturile de tăblițe de la Tărtăria și Sinaia sunt, de fapt, niște falsuri. În cazul problemelor de la Tărtăria problema ar fi următoarea: cele trei tăblițe de lut ar putea conține cea mai veche formă de scriere din lume, cu cel puțin un mileniu mai veche decât cea sumeriană. Nu vreau să intru în polemici; despre tăblițele de la Tărtăria și Sinaia găsiți numeroase articole la un simplu search (depinde de voi dacă știți să discerneți valoarea lor de fabulațiile unor dacoromâni înverșunați sau de cele ale unor sceptici convinși).
Ca fapt divers: semne (asemănătoare celor de pe tăblițele de la Sinaia și Tărtăria) ce ar putea fi interpretate ca forme de scriere s-au descoperit și pe vasele de lut din cultura Vinča – Turdaș (5.000-3.000 î.e.n.).
tablitele de la sinaia 300×225 O descoperire arheologică din județul Iași ar putea tranșa disputa „au avut sau nu geții scriere proprie”
Rămân câteva întrebări:
- Au avut sau nu geții scriere proprie?
- De ce trebuie să negăm cu înverșunare descoperirile arheologice care ne pun într-o lumină bună?
- Chiar dacă nu am fost buricul pământului, de ce trebuie să îi considerăm pe strămoșii noștri drept niște barbari care se scobeau în nas cu coada furcii?
- Ce importanță au tăblițele de piatră de la Hândrești, care este vechimea lor și ce relevanță au ele în tranșarea disputei „au avut sau nu geții scriere proprie”?
Pe baza a doar două inscripții nu poți reconstitui o scriere/un alfabet sau stabili limba lor. Descoperirea, însă, ar merita atenția specialiștilor.
Bineinteles ca ar merita atentia specialistilor, dar cand trebuie acestia nu isi impun indeajuns descoperirile in valoare. Sigur ca exista alti magnati sau baieti destepti care au vreun interes ca aceste descoperiri sa nu fie cunoscute.
pai daca au doctoratele din istoria care o”stim toti., sunt prosti sa mai,,sape” dupa alte ipoteze???????