O întâlnire mai puțin obișnuită pe poteci făgărășene: degetele diavolului (Clathrus archeri)


La începutul lunii august (2019), în drum spre cabana Suru, plecând din Sebeșu de Sus, pe traseul marcat cu triunghi albastru, undeva între Dealul Plăiețu și Culmea Moașei (cred că la o oră de mers de la ieșirea din localitate), pe partea dreaptă a potecii, la umbra vegetației bogate, observ niște „benzi” roșiatice. Doar le observ, nu mă apropii și mergem mai departe. Prin zonă se simțea un ușor miros de carne intrată în putrefacție, dar nimic neobișnuit, până la urmă, pe un traseu montan. După câteva minute, tot pe partea dreaptă, dar mai aproape de potecă și nu atât de ascunse de vegetație, observ din nou „benzile” roșiatice, dar îmi atrag atenție pentru că seamănă cu niște tentacule. Hmmm, animal nu are cum să fie, dar nici plantă nu părea. Ne minunăm de tentaculele cărnoase, roșii cu puncte negre, scot telefonul, fac 2-3 poze și continuăm drumeția.

Seara, la cabană, îmi amintesc de „caracatița roșiatică”, scot telefonul și le arăt imaginile cabanierilor „Drăcie, ce-i asta?!”, se arară mirat Doru. Niciunul nu întâlnise „degetele diavolului” până acum.

A doua zi, după-amiază, la coborârea de pe munte, căutam locul în care am avut întâlnirea mai puțin obișnuită. Avem norocul să dăm din nou peste „degețele”, pleoștite, de data aceasta, dar la fel de ciudate.

După ce am ajuns la mașină, în Sebeșu de Sus, până la Sibiu am cotrobăit internetul până am ajuns la:

Pare-se că Rita avea dreptate: era vorba de o ciupercă, Clathus Archeri, originară din Australia și Noua Zeelandă, despre care se spune că a ajuns în Marea Britanie prin sporii de pe tălpile soldaților australieni – la fel și în S.U.A. Continui căutările: ciuperca a fost descoperită de cel puțin cinci ani și pe teritoriul României, dar apare și în topuri de tipul „Cele mai înfricoșătoare plante pe care le poți întâlni”. De ce i se spune „degetele diavolului” cred că este de la sine înțeles.


Las un articol cu mai multe detalii despre „ciudata creatură”:

Loading


Lasă un răspuns