Era ultima duminică din luna iunie a anului trecut, dar prima duminică liberă după o perioadă agitată a anului: sfârșit de an școlar, început de examene naționale, târguri de carte și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Era obligatoriu ca acea zi să nu fie irosită. Cu o seară înainte am căutat pe net, ne-am uitat pe harta cu traseele din Retezat și am spus: Lacul Bucura.

Dimineață am plecat din Sibiu țintiți să oprim în Poiana Pelegii și de-acolo să urcăm la Lacul Bucura (2040 m altitudine). Pe scurt: Sibiu – Deva – Hațeg – Clopotiva – Barajul Tomeasa și Lacul de acumulare Gura Apei (aici se achită taxa de intrare în Parcul Național Retezat: 10 lei de persoană / 7 lei de mașină, biletele sunt valabile o săptămână) – Poiana Pelegii. Pentru mașină cea mai grea parte este cea de la Barajul Tomeasa la Poiana Pelegii, 17 kilometri de drum forestier situați de-a lungul râului Lăpușnicul Mare (râu ce delimitează Munții Retezat de Munții Godeanu și Munții Retezatul Mic).

Din Poiana Pelegii (1633 m), locul unde am lăsat mașina, am urmat traseul turistic marcat cu triunghi roșu. Diferența de nivel până la Lacul Bucura este de 407 m, iar traseul este de 2 ore – asta dacă nu te lași furat de peisaj și încurci triunghiul roșu alt semn roșu. Traseul nostru a durat mai mult de două ore pentru că în loc de Bucura am ajuns la Lacul Lia, situat la 1910 m, cu suprafața de 13.300 metri pătrați și adâncimea medie de 1.2 metri. Să nu uităm că suntem în Retezat, munți care adăpostesc aproximativ 100 de lacuri glaciare.

Ne-am uitat pe hartă, am observat că suntem sub Lacul Bucura, am făcut repede un picnic, câteva poze cu lacul triunghiular, apoi am continuat urcușul până la Bucura (maxim jumătate de oră). Și ne-am bucurat, altceva nu poți face pe malul lacului situat sub Vârful Peleaga (2508 m, cel mai înalt vârf din Munții Retezat).

Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din România, cu suprafața de 8.9 hectare, iar apa limpede a lacului și peisajul sălbatic din Retezat te fac să te simți ca în Alpii elvețieni.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

2 comentarii la „Pe munte: în Munții Retezat – Lacul Bucura (alt. 2040 m)

Lasă un răspuns