Recolta de perle de la BAC 2013 (foto: exclusvinews.ro)

Mai mult decât mă interesează rezultatele examenului de Bacalaureat, momentul în care încep să se adune perlele de la BAC este momentul care îmi aduce zâmbetul pe buze, un zâmbet care apoi se transformă în mirare și îngrijorare. Când cerșești un 5, cerșește-l cu demnitate, măcar scrie corect, nu „Vă rog eu să-mi DATZI cinci, am problem acasă nici nu VRETZI să SHTITZI. FACETZIMI un bine, sânt amărat.” Dacă ai terminat 12 clase și confunzi foaia de examen cu fereastra de mess sau chatul pe pe Facebook, ai probleme mari, domnule și nu meriți nici măcar Sfântul Cinci. Alte comentarii cred că sunt de prisos.

Ia să vedem alte minunății de perle de la examenul scris de limbă și literatură română:

„Părea mea e că Ilie Moromete lua la mișto pe toți pentru că se credea superior din naștere. N-a avut nevoie de multă școală și de aceea e idolul meu”

Enunţ cu expresia „a fi de partea cuiva„: „Eu sunt de partea ministrului în privinţa copiatului”.

„O duci bine în viaţă dacă eşti şmecher, cu maşină tunată, gagică cool, ţi se apleacă lumea la picioare. Sau poţi fi afacerist ca Gigi Becali, să fi toată ziua pe la televizor, să arunci cu bani la săraci. Asta văd eu model, ca băiat de băiat ce sunt. Nu mi-am schimbat părerea nici după ce l-au arestat pe Becali, după trei ani scapă. Rămâne în istorie“.

„Un model te reprezintă. Gigi Becali vorbeşte pe înţelesul meu, pricep. Patapievici are fraze încâlcite, musai am nevoie de dicţionar ca să pricep ce vrea să spună”.

„Poetul avea o fixaţia pe poza lui Ann pentru că atuncea, în vechime nu era Facebook ca să vadă toate panaramele dezbrăcate pe toţi pereţi. Şî ea perversa o lăsat poza ei în vitrină la foto pe unde ştia că trece poetul”

„Eminescu minţea în poezi cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţiea ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea și prin locuri necurate și că a murit de sifilis”.

„Cătălin Botezatu este un model în viaţă pentru orice fiinţă pentru că el ia fete din viaţa reală şi le duce şi le îmbracă la Bucureşti şi pe unele chiar mai adânc în Europa”.

„Pe lângă modelul meu în viaţă eu am şi modele în viaţă, care sunt animatoare, cu care mă înţeleg bine, cu unele merg chiar la ştrand, când nu sunt obosite noaptea după dans. Au o viață bună, deci așa vreau să ajung și eu”.

„Multă lume o critică pe Zăvoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afiş în show biz, prin toate revistele, le urmăresc fotografii în cluburi, pe stradă, apar seara la televizor. Pentru mine ele au reuşit în viaţă. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te ştie nimeni, în afară de cartierul tău. E bine să ai un model de urmat, te inspiră în ce faci“.

„Este foarte important să îţi alegi un model în viaţă. Eu încă de mică m-am văzut model de succes, pe marile scene, prezentând haine scumpe, pentru oameni rafinaţi. Acum modelul meu este Mădălina Ghenea.”

La cerința de a formula un enunț cu substantivul umăr: „Mă doare-n umăr de tine”.

„Rolul ghilimelelor e să știi tu, că ești cititor, că n-a zis asta autorul, ci că a auzit pe undeva și și-a scris repede în carnețel.”

„Eu din ce a zis Lucian Blaga n-am înţeles nimic. O să mai scriu o bucată de comentariu din Moromeţii în loc”.

„Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci”.

„Baiazid i-a zis cel bătrân lui Mircea să facă mişto de el”.

„Cătălina nu avea probleme financiare pentru că tatăl ei era împărat”.

„Se uita cu jenă la poza capului iubitei lui din vitrină la fotograf că făceau mişto băieţii de la terasă de iel. Fotografia avea buzele surâzătoare. Ia lăsat-o iubita lui ca atunci când este plecat cu treabă, el să nu uite de faţa ei”.

„Ann avea nişte trăsături de gen epic. Era epică. Sebastian era mai puţin epic deşi avea potenţial întrucât îi plăceau pozele, dar e mai mult curentul liric.”

„Jurnalul e mai puţin bun când la 16 ani mama găseşte scrise lucruri personale, că am luat bătaie s-au de ce fete îmi place”.

„În această poezie, luna semnifică noaptea, şi asta înseamnă că a venit timpul acţiunilor care nu pot fi făcute ziua”

„Bărbaţi cu ochii mari şi pe alocuri curioşi”.

„Tendinţa (lui Margulis) de a avea încredere în oameni, ducându-l de nas”

„Margulis poate fi asociat cu Gogoaşa care a fost păcălită de vulpe”

Enunţ cu expresia „cu trup şi suflet„: „Cu trup şi suflet înseamnă a avea încredere într-o persoană care te-a pătruns”

„Omul este fericit atunci când dragostea-i ajunge până-n fund”

„Slavici de asemenea întruchipează moralul în sânul mamei lui Ghiţă”

„Mara punea banii în colţunaşi…”

Ca în poezia „Pe lângă plopii fără solzi”

„Mărul – fructul iscoadei”

„Pronumele le arată o direcţie, aici poetul demonstrează că adoarme…”

„Nam nici o ideie cum trebuiam să mai dezvolt ideia aceasta, că poiezia este compusă aşa că nam nici o emoţie pozitivă asupra ei„

„Vitoria Lipan şi-a înmuiat bine picioarele în apa poporului roman”

Concluzii

– cratima are râie (altfel nu îmi imaginez de ce se feresc de ea)

– „i”-ul este gustos (altfel nu înțeleg de ce apare unul singur când ar trebui să fie doi)

– lumea nu citește nici măcar programa obligatorie

– Becali încă reprezintă un model de urmat, chiar dacă a fost condamnat (pentru că e băiat de băiat și vorbește pe înțelesul tuturor)

– nu este nici o diferență între foaia de examen și chat, la fel cum nu există diacritice în limba română

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

5 comentarii la „Perle de la BAC 2013: „Gigi Becali vorbeşte pe înţelesul meu, pricep. Patapievici are fraze încâlcite, musai am nevoie de dicţionar ca să pricep ce vrea să spună”

 1. Mi se pare cam penibila generalizarea ta
  ” – lumea nu citește nici măcar programa obligatorie

  – Becali încă reprezintă un model de urmat, chiar dacă a fost condamnat (pentru că e băiat de băiat și vorbește pe înțelesul tuturor)

  – nu este nici o diferență între foaia de examen și chat, la fel cum nu există diacritice în limba română ”

  Fii serios. Ok, sunt cateva perle a unor persoane necitite,paraleli cu cultura, Insa de aici la a generaliza, e cale lunga. Sunt foarte multi elevi care au invatat,si vor fi si multe note bune. Orice padure are uscaciunile ei, nu e cazul sa arunci cu noroi in generatia ’13.

  1. Mada, nu este o generalizare pentru „generaţia ’13” pentru că este imposibil să pui ştampila greşit: concluziile formulate sunt deduse doar din „perlele” de la BAC. Sunt conştient că există elevi buni şi foarte buni; aşa a fost mereu: o masă medie şi extremele.

   Şi tot din categoria „să nu generalizăm, dar există excepţii”: http://fede.ro/camere-de-supraveghere-interzicerea-telefoanelor-la-bac-vrajeala-elevii-copiaza-in-continuare/

Lasă un răspuns