După Yuval Noah Harari, un alt istoric, David Christian, încearcă să ne ofere răspunsul la întrebarea „De unde venim și încotro ne îndreptăm?”. Doar că spre deosebire de Harari, Christian nu se oprește doar la trecutul omului și al omenirii (culminând cu predicțiile a ceea ce va urma), ci pornește în călătoria începută în urmă cu 13,82 miliarde de ani, momentul nașterii Universului.

Într-un limbaj accesibil tuturor, întocmai ca într-o poveste, David Christian, prin intermediul celor nouă praguri (în care pragurile sunt echivalentul evurilor), ne dezvăluie istoria Universului, de la Big Bang la licăritul primelor stele, la formarea de noi elemente chimice, la nașterea Căii Lactee, trecând prin momentul în care apar primele forme de viață pe Pământ, ajungând la primele dovezi ale existenței speciei noastre, apoi prin conturarea civilizației umane, ajungând la cel de-al optulea prag, cel început odată cu revoluția combustibilor fosili. Cel de-al nouălea prag, rezervat viitorului, ar putea începe peste 100 de ani, odată cu ordinea mondială durabilă și s-ar încheia peste trilioane de trilioane de ani, atunci când Universul s-ar pierde în întuneric. Dar noi nu vom ști asta: Soarele nostru ar pieri peste 4,5 miliarde de ani, iar civilizație se va fi pierdut demult.

Cartea poate fi comandată de aici

Articol apărut în revista Zile și nopți Sibiu.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns