Articolul de astăzi nu ar fi existat dacă una dintre clădirile din centrul istoric al Sibiului nu-mi capta atenția și nu mă făcea să-mi doresc să aflu mai multe despre ea. Așa am ajuns nu doar la povestea clădirii, ci și la povestea telurului, singurul element chimic descoperit pe teritoriul României.

Telurul este un element relativ rar și este, de obicei, întâlnit în combinație cu alte elemente (cel mai des cu aurul). Tocmai pentru că este rar telurul este foarte scump. Printre puținele state care dețin resurse de telur se numără SUA, Canada, Australia, Rusia, Suedia și România. Cu riscul de a mă repeta: telurul este singurul element din sistemul periodic care a fost descoperit în România.

Povestea descoperirii telurului

Franz-Joseph_MüllerPovestea telurului începe în secolul al XVIII-lea când un cioban, Ion Armindean (sau Ion Armenian) descoperă la Săcărâmb (lângă Zlatna – în fotografia de sus apare Zlatna la începutul secolului al XX-lea), un loc cu minereu de aur. După ce începe exploatarea minereului de aur de la Săcărâmb în anul 1767 apar niște probleme în legătură cu procedeul de separare a aurului. Între timp, în poveste apare Franz Joseph Müller von Reichenstein (în imaginea din dreapta), cel care în anul 1778 devine supraveghetorul minelor din Transilvania, fost director al Direcției miniere din Banat (perioadă în care va construi primele furnale de la Reșița, în 1771, cu scopul extragerii manganului). Când a început să studieze minereul ciudat de la Săcărâmb (cel din care nu se putea separa aurul) i-a contrazis pe cercetătorii care credeau că este vorba despre antimoniu. Inițial crede că este vorba despre sulfură de bismut, dar va renunța la această idee după mai mult de trei ani și peste 50 de experimente, când considera că este vorba despre un element nou. Pentru a se convinge trimite o mostră suedezului Torbern Bergman, cel mai cunoscut chimsit al epocii, iar concluziile sale îi sunt parțial acceptat. Peste încă 12 ani va trimite o nouă mostră, de această dată la Berlin, chimistului Martin Heinrich Klaproth, cel care a descoperit uraniul. Klaproth confirmă ipoteza lui Müller și face oficială descoperitea acestuia din 1782, citind în fața Academiei de Științe din Berlin un memoriu în care se arată că minereul descoperit în apropiere de Zlanta conține un element nou pe care îl numește Tellurium (până atunci era numit „aurum paradoxium” sau „metallum problematicum”). În 1832 mineralogul suedez J.J. Berzelius (sigur vă amintiți din școală de paharele care îi poartă numele) este cel care a adus dovada definitivă a faptului că Müller descoperise un element nou, iar în 1869 chimistul rus Dimitri Mendeleev a introdus telurul în Tabelul periodic.

Urmele lui Müller la Sibiu

Casa în care Müller a locuit până în 1802 (când s-a mutat din Sibiu la Viena) și unde a descoperit telurul nu mai există. A rămas în proprietate urmașilor săi până în anul 1880 când va fi cumpărată de Karl Möss care va dărâma clădirea și pe locul ei va ridica un nou imobil. În schimb, clădirea ridicată de Karl Möss la începutul secolului al XX-lea există și astăzi, la intersecția dintre Strada Tribunei (nr. 16) și Strada Mitropoliei. Clădirea iese în evidență prin bovindoul de pe pe colțul clădirii dinspre intersecția pomenită (bovindou = „Construcție ieșită în afara fațadei unei clădiri, ca un balconaș închis, prevăzută cu una sau cu mai multe ferestre”).

casa in care a fost descoperit telurul

Ca fapt divers

Telurul are întrebuințări multiple, iar în ultimii ani a fost tot mai des folosit în fabricarea bateriilor fotovoltaice (rol important atât în industria energetică, dar și în cea aeronatică). De asemenea, învelișul primelor bombe atomice era realizat din telur. Revenind: nu doar că telurul a fost descoperit ca element chimic pe teritoriul României, dar România este una dintre puținele țări din lume care are rezerve minerale de telur. Despre cum România nu știe să folosească aceste rezerve s-a scris mult, iar subiectul este prea trist pentru a fi dezbătut la începutul unui nou an.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

9 comentarii la „Povestea telurului, singurul element chimic descoperit pe teritoriul României

    1. Povestea descoperirii Telurului de la Săcărâmb este puțin diferită! Unii care se cred atotștiutori, au încercat să plaseze descoperirea Telurului chiar la Zlatna, ori, acesta este un neadevăr. Povestea d.voastră vine să completeze frumos această descoperire.
      Articolul, în mare parte este interesant, mai ales cu privire la Sibiu. Pentru detalii se poate consulta cartea (scrisă de specialiști): SĂCĂRÂMB – CĂMARA DE COMORI A TRANSILVANIEI, Editura SETRAS Deva, 2006 (mai sunt și altele scrise de autori specializați în chimie și geologie, care au trăit în perioada respectivă. Mulțumesc.

      1. Mulțumesc mult de comentariu și de precizări. Cumva m-am simțit „urmărit”: în ziua în care ați postat comentariul tocmai viziteasem Muzeul Aurului din Brad și mi-am amintit de acest articolaș scris în urmă cu mai mult de cinci ani

  1. Știu că sunt aproape 70 km între Zlatna și Sacarîmb și mai puțin de 30 km între Sacarîmb și Deva, dar (sper să nu mă înșel), în perioada respectivă cele mai importante localități miniere mai mari decât Sacarîmbul aflate în apropiere erau Zlanta și Brad, ambele aflate la distanțe considerabile

  2. Distanța între Zlatna și Săcărimb este mică în linie deraptă. Interesant articol despre Muller. Am citit un articol despre Muller acum cca 40 de ani dar nu mai știu unde . Se pare că este sibian și a absolvit liceul Bruckenthal. Fiind și eu sibian mă gîndesc că ar merita să se pună undeva o placă comemorativă. La muzeul de științe naturale din Londra la secția mineralogie se află un mineral de la mina Fața Băii din Apuseni, un mineral alb de telur du firișoare de aur pe el. Tot acolo se află și minerale de aur de la Săcărîmb și de la Roșia Montană. În octombrie cînd merg din nou la Londra voi face fotografii și vi le voi trimite.

Lasă un răspuns