Luna noiembrie este pe sfarsite, la fel si toamna; meteorologii au emis primele coduri galbene de ninsori, traseele turistice din Muntii Fagaras au fost inchise pana la primavara, la Paltinis stratul de zapada este de vreo 40 de centimetri, la Balea Lac a trecut inca de luni de 45 de centimetri si in curand iarna se instaleaza in toata tara. Instalarea iernii coincide cu luna decembrie, cunoscuta drept „luna a cadourilor”. De obicei incepe ceva mai repede, prin sarbatoarea Sf. Andrei, apoi continua timid (si frumos) prin Sf. Neculai (vine Mosu’ Nicolae), punctul culminant este reprezentat de Craciun (cum sa-i zic: Mos Craciun sau Mos Gerila?) si mai sunt cateva zvacniri pe la Revelion, dar si dupa, pe la Sf. Ion. Toata harababura cu sarbatorile e cam veche, de pe vremea cand oamenii nu prea munceau iarna si aveau nevoie de odihna si sarbatoare (o situatie asemanatoare este si cu vacanta de vara: elevii au prea multa vacanta, 3 luni pentru ca pe vremuri trebuiau si ei sa participe la muncile agricole), dar toata treaba cu cadourile este destul de recenta.
A fost Black Friday, iar unii au achizionat produse pe care le vo face cadou in luna decembrie, altii sunt in continuarea cu ochii pe promotiile „black weekend”, unii stau geana dupa un model asteptat de pantaloni barbati, altii cauta parfumuri, altii oferte pentru mini-vacanta de iarna. Cam tot romanul cauta ceva in perioada asta, fie ca vrea sa isi faca siesi cadou, fie celor din familie, persoanelor iubite sau prietenilor. Unii comercianti profita de ocazie si jupoaie romanul de tot ce are, altii inteleg ca profitul poate veni cu cat rulajul este mai mare, asa ca reduc preturile, epuizeaza stocurile, aduc produse noi la un pret mai mic, astfel incat toti sa fie fericiti: cumparatorii ca au oferta variata si buna, vanzatorii ca nu raman cu marfa pe stoc si, pe deasupra, mai au si incasari. Situatia sta altfel cand este vorba de pensiuni sau alte locatii din zonele turistice: la fel cum vara cei din zona litorala cresc preturile pentru ca trebuie sa scoata un profit cat mai mare intr-un interval cat mai scurt (ce sa-i faci daca vara este scurta, nu ca in Bahamas), la fel si iarna cei de la munte trebuie sa practice preturi in asa fel incat profitul sa fie multumitor si sa poate supravietui si dupa terminarea iernii (eh-he-he, daca eram intr-o zona arctica, macar prin Scandinavia sau pe intaltimile Alpilor).
Sa nu ne miram, deci, daca in perioada asta lucrurile sunt mai ieftine decat de obicei, dar serviciile mai scumpe: toata lumea trebuie sa profite se sezon.