Proaspăt absolvent, vreau să lucrez, nu să întind mâna. Partea I


Cam pustiu pe la Admiterea Cuza în prima zi de înscrieri
„Boboci” la UAIC

Dacă mi-ar fi spus cineva în urmă cu două luni că statul român îți pune piedică la angajare, nu aș fi crezut. Dar după câteva experiențe (se poate citi și „experimente” – pe mine, bineînțeles), am realizat că aparatul birocratic de la noi este o caracatiță canceroasă cu apucături de vampir care te împiedică și încearcă să te pună la pământ pentru a-ți suge și ultima picătură de sânge.

Toți mi-au spus că durează câteva zile – o săptămâna pentru a-mi face dosarul

Primul hop: Universitatea

După ce am absolvit și al doilea ciclu al studiilor universitare, când a venit vorba de angajare, a trebuit să aduc câteva acte doveditoare. 

1. Diploma de Bacalaureat – o aveam la facultate. „Stai, tu nu ți-ai scos diploma de licență și nici nu ai fișa de lichidare”. „Dar pentru o adeverință că am terminat masterul?”. „Pentru adeverință trebuie să faci cerere și o primești după 2-3 zile”.

Primul pas: să strâng ștampilele pentru fișa de lichidare, să primesc diploma de Bac. Drum la: Biblioteca Central Universitară (unde se achită și taxă de 1 leu.  Dacă ai terminat facultatea, te pregătești de master și vrei să împrumuți cărți nu ai cum până în toamnă, când ai iar statut de student; până atunci, poți împrumuta doar la sala de lectură). Drum la Direcția pentru Probleme Social Studențești: nu e nimeni, trebuie să revin peste două ore, personalul este în ședință. La Biblioteca de Litere mi s-a pus repede ștampila, la fel și la Contabilitate. Patru drumuri și două ore pentru o foiță. În epoca în care totul se face din două-trei click-uri, trebuie să te plimbi din clădire în clădire, din cameră în cameră, de parcă nu se poate achiziționa un soft și să se construiască o bază de date, astfel încât tu să mergi, să spui CNP-ul, iar ei să te verifice: nu ai cărți de returnat la biblioteci, nu ai taxe restante de plătit, nu ai datorii la cămine șamd.

2. Diploma de licență. Poate sunt eu de vină că nu am scos-o din timp. Asta este … pentru a-mi fi eliberată diploma, am nevoie de 2 poze (pe hârtie fotografică), buletinul și avizul CIPO (Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră și Plasament). Mergi la un studio foto, pozează, așteaptă 20 de minute să fie gata pozele, urcă la CIPO să primești avizul. Pentru a primi avizul trebuie să completezi un chestionar. În 5 ani de facultate nu am călcat pe la CIPO și m-am orientat destul de bine, ba chiar mi-am făcut singur plasament în diverse job-uri. Mi se pare un abuz. Și un Centru inutil. La Biroul Eliberare Acte de Studii coadă … așteaptă, dar pe urmă se rezolvă.

3. Adeverință absolvire master. Cele de mai sus s-au petrecut miercuri. Tot miercuri am depus cererea pentru eliberarea adeverinței. Ar fi trebuit să o ridic vineri, dar pentru a fi sigur că nu fac un drum degeaba, am mers luni. Ora 9.30: la secretariat nu a ajuns nici o adeverință; ora 10.30, aceeași situație; idem 11.30 (când începe pauza de masă). Ora 13.30 de la secretariat se dau telefoane la Biroul Acte de Studii: nu răspunde nimeni. În jurul orei 14.00, mă hotărăsc să aflu unde s-a rătăcit adeverința (aveam nevoie de ea urgent pentru dosar).  Părea că nu este nicăieri. Simțeam că Universitatea își bate joc de mine după ce am făcut sute de ore de voluntariat pentru ea, după ce mi-am tocat neuronii la cazare și informând absolvenții de liceu, pierzând timp pe la ședințele de Senat și multe, multe altele. Urc la rectorat, întâlnesc un prorector, îi explic situația și până în final dăm și de adeverință. Se blocase într-un birou.

Va urma (poveste cu ITM-ul, AJOFM-ul, cazierul…)

Loading


4 răspunsuri la “Proaspăt absolvent, vreau să lucrez, nu să întind mâna. Partea I”

 1. Te asteptai la altceva? Daca chestiile astea nu s-ar intampla bucata aia de hartie care se numeste Diploma nu si-ar mai avea rostul:)).

 2. o bataie de joc, un scuipat intre ochi din-ala marlanesc.
  asta ofera Cuza absolventilor.
  imi pare rau c-am calcat in aceasta universitate.
  un afront mai mare decat sa fii plimbat pe la usi cand ai atata nevoie de diploma aia nu exista.
  am sa ma rog cate zile oi avea ca atunci cand vor fi bolnavi, pe moarte toti sobolanii care intretin acest sistem sa aiba parte de acelasi „tratament”

  • Da, în 2014, când ar trebui să existe baze de date și totul să se rezolve introducând un CNP, apoi să te duci într-un singur loc să îți ridici actele de care ai nevoie, trebuie să bați și să aștepți la zece mii de uși. Iar aparatul birocratic supraviețuiește cu brio și se extinde precum o caracatiță în toate sectoarele publice, nu doar în universități

Lasă un răspuns