Chiar si pe fondul acesta al crizei si revoltelor din Ucraina, se dovedeste ca cel care are carburantul este si cel care detine puterea. Stim asta doar privind la SUA si la razboaiele pe care le-a deschis in ultimii ani: cand SUA are nevoie de rezervele de gaze naturale si petrol ale unui stat, iar in acel stat exista un om la putere, cu mana de fier, respectivul conducator este numit dictator, iar SUA intervine pentru a instaura linistea si pacea in respectivul stat. Acesta este pretextul, de a elibera un popor (vezi cazul Irak), adevarul stat in spatele bogatiilor subsolului.
De cand protestele din Ucraina au luat o turnura violenta si situatia a scapat putin de sub control, atentia s-a mutat si asupra SUA, sa se vada pozitie „aparatorului democratiei universale”. Dar ce te faci cand Ucraina este in spatele Rusiei, iar la mijloc este gazul natural care alimenteaza in mare parte Europa?
Cu toate acestea, ati auzit de celule fotovoltaice? De energia eoliana sau de energia geotermala? Exista cateva alternative la energia pe baza de gaz natural, chiar daca nu le poti inlocui in totalitate, le poti inlocui partial si astfel sa nu fii dependent 100% de vecinul care are resurse mai mari de gaz.
Cand statul nu vrea sa trateze aceasta dependenta la nivel national, cetatenii o pot face linistiti. In cazul panourilor solare, spre exemplu, poti economisi pana la 65% din costurile facturilor la intretinere, sa iti amortizezi investitia in maxim 5 ani de la instalarea panourilor saole, sa nu poluezi (incepi transformare locuintei tale in eco house), iar panourile solare te pot tine 25 de ani fara probleme. Atat timp cat lumina si caldura Soarelui sunt netaxabile, o astfel de investitie se dovedeste a fi fezabila: cu ajutorul caldurii degajate de Soare fie poti incalzi apa menajera din casa, fie poti sa generezi energie electrica.
Una dintre problemele pe care le ridica panourile solare este data de eficienta in functie de anotimp; eficienta este in directa legatura atat cu perioada anului, cat si cu obstacolele care ar putea obstructiona pozitionarea directa in calea radiatiilor solare, dar si cu conditiile meteorologice. Astfel, daca pe timpul verii se ajunge la o eficientizare de 100%, aceasta scade la 60% pe timpul primaverii si toamnei si pana la 30% pe timpul iernii – situatia valabila pentru Romania, unde exista patru anotimpuri clar delimitate prin aspectele climatologice. Cu toate acestea, panourile solare sunt considerate una dintre cele mai eficiente moduri prin care un consumator poate sa produca energie electrică proprie, reducand in acelasi timp costul facturilor de intretinere, dar si ajutand mediul inconjurator, prin reducerea nivelului de poluare.
Energia solara are implicatii mai mari, chiar si in domeniul gadget-urilor: se zvoneste ca gigantul Apple va integra celule solare in ecranul din sticla de safir (Sapphire Glass) al unui viitor model de iPhone. Acest lucru ar imbunatati durata de viata a bateriei, o chestiune care afecteaza aproape toate smartphone-urile.
In plus, datorita invoatiilor din domeniul tehnologiei, scad costurile de productie a energiei solare si exista voci care afirma ca in 16 ani energia solara va acoperi necesarul intregii lumi.
Poate ca este timpul sa privim altfel in jur si sa regandim diversele solutii traditionale pe care le folosim: tehnologia vine in sprijinul nostru, nu impotriva noastra.