În vârstă de 74 de ani, Reinhold Messner este considerat unul dintre ultimii și marii exploratori ai timpurilor noastre. „Dincolo de limită” este o autobiografie în dialog cu Thomas Hüetlin (unul dintre cei mai premiați jurnaliști de la publicație „Der Spiegel”).
Volumul nu este doar o prezentare a vieții alpinistului născut la poalele Dolomiților, este un manual al depășirilor, al asumării eșecului și al transformării acestuia în motivație. „Tocmai prin eșec aflăm că avem limite. De aceea, eșecul este o experiență mai puternică decât reușita”.
La 26 de ani, Reinhold Messner atinge, împreună cu fratele său, vârful Nanga Parbat (8125 m), dar s-a întors singur pentru că fratele său a fost surprins de o avalanșă. În urma acestui episod Messner nu renunță la alpinism, ci la meseria de profesor și se dedică muntelui (devine ghid montan, ține prelegeri, scrie cărți). Nanga Parbat a fost primul opt-miar pe care a urcat. În următorii 16 ani va reuși să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. A fost primul om care a reușit asta. Și a făcut-o fără mască de oxigen.
Reinhold Messner, Dincolo de limită, Humanitas, 2018
Articol apărut în Zile și nopți Sibiu, 23 noiembrie-6 decembrie 2018

Un răspuns la “Reinhold Messner – transformarea eșecului în reușită”
[…] corporatist de succes care, fix la împlinirea vârstei de 30 de ani (coincide cu ziua în care Reinhold Messner reușește performanța de a urca singur și fără oxigen suplimentar pe Everest), simte că ceva îi lipsește, că nu totul se rezumă la bani, mașină și bonusuri imense, că […]