Cinsădie (Heltau în germană) este un oraș situat la 10 kilometri de municipiul Sibiu. Localitatea a fost fondată de coloniști etnici germani pentru a apăra granițele regatului împotriva raidurilor cumanilor, pecenegilor, tătarilor. A fost atestat documentar în anul 1024 într-un document al regelui Emeric al Ungariei, sub denumirea de Rivetel.cisnadie

Nu ai cum să traversezi Cisnădie și să nu observi biserica fortificată din Cisnădie, cea care are o istorie zbuciumată, de peste 900 de ani. De la ridicarea clădirii, la începutul secolului al XIII-lea și până în prezent a suferit numeroase modificări. Astăzi este cunoscută drept biserica fortificată din Cisnădie și poartă hramul Sf. Walpurga, dar a fost ridicată ca o bazilică romanică. În urmă cu 500 de ani biserica a fost transformată în stilul gotic. Turnul-clopotniță de 59 de metri are forma actuală din anul 1751. Pentru că a  avut de suferit de pe urma incendiilor cauzate de trăsnete, în 1795 s-a instalat pe el primul paratrăznet din Transilvania.

biserica fortificata cisnadie ansamblu

biserica fortificata cisnadie

La Cisnădioara, la nici 2 kilometri de Cisnădie, dai de „cetate”. I se mai zice și „biserica din deal”. Este vorba despre o o biserică fortificată (bazilică în stil romanic) din a doua jumătate a secolului al XII-lea (a fost construită între anii 1162-1233).

cisnadioara

biserica fortificata cisnadioara ansamblu

biserica fortificata cisnadioara

Tot în Cisnădioara se găsește și cea mai veche orgă (începutul secolului al XVIII-lea) cu tuburi din România în stare funcțională. Orga este adăpostită în Biserica evanghelică situată în centrul localității. Apropos de orgă: cea mai veche orgă nefuncțională din țară se află în Biserica Evanghelică din Sibiu.

 

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns