Categorii
On the Road

On the Road: ziduri și orgi

Roviniete.roCinsădie (Heltau în germană) este un oraș situat la 10 kilometri de municipiul Sibiu. Localitatea a fost fondată de coloniști etnici germani pentru a apăra granițele regatului împotriva raidurilor cumanilor, pecenegilor, tătarilor. A fost atestat documentar în anul 1024 într-un document al regelui Emeric al Ungariei, sub denumirea de Rivetel.cisnadie

Nu ai cum să traversezi Cisnădie și să nu observi biserica fortificată din Cisnădie, cea care are o istorie zbuciumată, de peste 900 de ani. De la ridicarea clădirii, la începutul secolului al XIII-lea și până în prezent a suferit numeroase modificări. Astăzi este cunoscută drept biserica fortificată din Cisnădie și poartă hramul Sf. Walpurga, dar a fost ridicată ca o bazilică romanică. În urmă cu 500 de ani biserica a fost transformată în stilul gotic. Turnul-clopotniță de 59 de metri are forma actuală din anul 1751. Pentru că a  avut de suferit de pe urma incendiilor cauzate de trăsnete, în 1795 s-a instalat pe el primul paratrăznet din Transilvania.

biserica fortificata cisnadie ansamblu

biserica fortificata cisnadie

La Cisnădioara, la nici 2 kilometri de Cisnădie, dai de „cetate”. I se mai zice și „biserica din deal”. Este vorba despre o o biserică fortificată (bazilică în stil romanic) din a doua jumătate a secolului al XII-lea (a fost construită între anii 1162-1233).

cisnadioara

biserica fortificata cisnadioara ansamblu

biserica fortificata cisnadioara

Tot în Cisnădioara se găsește și cea mai veche orgă (începutul secolului al XVIII-lea) cu tuburi din România în stare funcțională. Orga este adăpostită în Biserica evanghelică situată în centrul localității. Apropos de orgă: cea mai veche orgă nefuncțională din țară se află în Biserica Evanghelică din Sibiu.

 

De Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image