âDupă o mică pauză de la activitățile cotidiene ce rivalizează cu monotonia, le-am reluat, în categoria aceasta intrând și urmărirea știrilor cu caracter local, național și internațional. Nu trecem printr-o perioadă foarte bună, există mai multe riscuri majore care pot destabiliza și schimba lumea în care trăim, de la Grexit, la intensificarea războiului din Ucraina, la prăbușirea pieței din China sau la creșterea terorismului jihadist. Asta în plan macroeconomic, care schimbă toată lumea așa cum o știm acum. În afară de acestea, mai sunt problemele interne (nu puține la număr) și problemele de zi cu zi ale românilor. Mă gândesc la familia și cunoscuții din Moldova care trec acum printr-o perioadă dificilă din cauza secetei prelungite care au compromis recoltele din acest an. Sunt sate întregi în care nu mai există păsări în curțile oamenilor, la fel cum sunt sate întregi în care furajele pentru iarnă sunt deja consumate, de pe câmp nu vor avea ce să recolteze, iar gândul că va veni iarna și animalele  nu vor avea ce să mănânce provoacă panică. Și problemele au cauze multiple. Nu mai trăim în Evul Mediu să fim nevoiți să ieșim în stradă să ne rugăm pentru a invoca ploaia. O variantă ar fi sistemele de irigații. O altă soluție ar fi asigurare culturilor agricole. Și aici intervine o mare problemă. În timp ce există firme precum Progresiv Asigurari, care vin cu oferte bune și prețuri pe măsură, intervine și o problemă ce ține de mentalitatea oamenilor și de neglijența guvernanților. Țăranii români fac, într-o proporție covârșitoare, agricultură de subzistență. Fiecare are grijă de parcelele lui de teren. Dacă oamenii s-ar asocia în diferite forme legale le-ar fi mult mai ușor, atât de la cultivare, recoltare, cât și la prevenirea situațiilor dificile (secetă, inundații, alte calamități).

E bine că sunt deja câțiva ani de când s-a dat legea asigurării obligatorie a locuințelor. Dar nu este destul. Românii nu înțeleg sistemul de asigurări. nu vor să plătească nimic, dar când se întâmplă ceva, statul trebuie să le plătească pentru că ei contribuie cu taxe și impozite. Taxele și impozitele nu sunt destul. Și nu e corect ca tu să fii neinteresat de asigurare locuinta, dar să ridici pretenții. Statul ar trebui să lucreze mai mult, să fie mai insistenți în educarea populației.

Niciodată nu știi ce te așteaptă a doua zi, de aceea e bine să fii pregătit. Nu putem trăi doar prin și pentru consumul zilnic. Azi ești sănătos și crezi că așa va fi și peste 10 ani, dar niciodată nu știi ce se poate întâmpla. La fel cum azi ți-ai construit casa viselor tale, dar din varii motive se pot produce alunecări de teren în zona în care locuiești, iar visele tale să se destrame.  Și atunci ești luat pe nepregătite. La fel ca mentalitatea de tânăr: mai bine primesc mai mulți bani în mână decât pe contractul de muncă, să nu plătesc prea mult la stat. Și trec anii și ajungi la momentul în care ar trebui să îți mănânci pâine din pensie, dar nu vei avea parte de pensie.

Sunt doar câteva dintre lucrurile ce mă deranjează. Și totul vine din lipsa de educație (nu e vorba doar de învățământ, este vorba și de educație financiară, educație civică și, în general, de orice tip de educație).

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns