Scriitorul Jeffrey Eugenides este cunoscut mai ales pentru romanul Middlesex pentru care a primit premiul Pulitzer și care a devenit bestseller internațional. În romanul de față, Sinuciderea fecioarelor, folosindu-se de un autor colectiv, autorul zugrăvește trăsăturile unei familii tipic americane, Lisbon, în perioada postbelică și drama ce se abate asupra ei.

Lumea în care se petrece toată acțiunea este universul clasei de mijloc de la periferia unei metropole, spațiu caracterizat de spirit comunitar, comunicare și simbioză între vecini, un tablou în care familia Lisbon nu se integrează. Această familie pare pentru vecini una exotică din cauza izolaționismului pe care îl practică, izolaționism ce învăluie în mister cele cinci fete ale familiei: inteligenta Therese, pretențioasa Mary, ascetica Bonnie, libertina Lux și neprihănita Cecilia. Băieții din acea suburbie sînt cu toții interesați de viața intimă a fetelor, ciudate și interesante în același timp și încep să țese diferite povești sau istorioare despre ele, multe situate doar în imaginarul lor. Viața familie Lisbon devine un subiect monden pentru comunitate odată cu sinuciderea mezinei.

Faptele ce vor urma în „anul sinuciderilor” îi va marca pe băieți, forțîndu-i să treacă de la adolescență la maturitate într-un interval de timp scurt. În urma suicidului Cecilei fetele se interiorizează, părinții devin mai puțin îngăduitori, casa familiei Lisbon se transformă într-o ruină. Observând dramele ce se petrec în jurul lor și încercând să le explice, băieții vor încerca să contribuie la salvarea fetelor dar eșuează.

Dacă la începutul romanului ambulanța, cu doi asistenți grăbiți, sosește în fața casei Lisbon pentru a constata decesul Ceciliei, găsim aceași ambulanță și la sfîrșitul romanului, venită pentru a constata decesul lui Mary, ultima dintre fete care se sinucide.

Prin acest roman, Jeffrey Eugenides conferă banalității clasei de mijloc americane din anii ’70 o dimensiune mitologică.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

One thought on “Romanul unei sinucideri colective

Lasă un răspuns