Județul Hunedoara este, cred, singurul județ din România unde zile întregi te-ai putea plimba să vezi locuri și monumente și ar trece săptămâni până când să realizezi că ești departe de a le fi epuizat.

Astăzi scriu câteva rânduri despre cetatea Deva. Din start precizez că în tot județul indicatoarele către monumentele istorice sunt amplasate foarte prost: fie în spatele unor semafoare, fie după intersecții în loc să fie în față. Tocmai pentru că am ratat un indicator către un alt monument am ajuns în Deva. Și dacă întâmplarea a vrut să ajungem aici, noi am vrut să vizităm Cetatea. Din oraș ar fi două căi: urcând muntele pe jos sau cu telecabina. Cu telecabina faci două-trei minute și te costă 10 lei; în plus, ai parte de o priveliște superbă.

Cetatea datează, cel mai probabil, din secolul al XIII-lea și a fost atestată documentar în 1269. Un aspect interesant din istoria cetății este că în timpul răscoalei condusă de Horia, Cloșca și Crișan (1874) nobilii maghiari din zonă s-au refugiat în cetate.

În cetate este înmormântat Francisc David, fondatorul și primul episcop al bisericii unitariene din Transilvania (ca fapt divers: unitarismul este singurul cult născut pe teritoriul României și adoptat și în afara granițelor; dintre unitarieni celebri îi amintesc pe scriitorii T.S. Eliot, Charles Dickens, Sylvia Plath, Henry David Thoreau, inventatorul Alexander Graham Bell, dar și John Adams, cel care a fost primul vicepreședinte al SUA și al doilea președinte american).

Aspectul de ruină al cetății este urmare a unui accident din timpul revoluției din 1848-1849. Atunci cetatea a fost ocupată de armată maghiară, iar pe 12 august 1849 a explodat magazia de pulbere a cetății.

De când au început lucrările de renovare și conservare, accesul nu mai este permis în toată incinta cetății, dar oricum aveți ce vedea (nu sunt doar ruine neîngrijite). Dacă se vor găsi fondurile necesare pentru renovarea totală a cetății, Deva ar avea una dintre cele mai frumoase cetăți din țară.

Încă un lucru: atenție mare la vipere!

Vă recomandăm:
  • Documentarul „Biserici fortificate ale sașilor din Transilvania” produs de Noi Media Film (cu subtitrare în română, engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană). Click pentru a-l comanda.
  • Abumul Transilvania” de Florin Andreescu: Acest album de lux oferă o perspectivă completă asupra regiunii Transilvaniei, neignorând niciuna dintre faţetele sale. Identificată cel mai adesea cu burgurile clădite după model german şi bisericile fortificate, Transilvania înseamnă mai mult decât atât. Descoperiţi celelalte atracţii ale sale în acest album inedit! Click pentru a-l comanda
  • „Istoria Transilvaniei” de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan: „Toleranţa” transilvană a însemnat, în funcţie de realitate, dar şi de interpretarea fiecăruia, acceptare şi respingere în acelaşi timp, primire şi excludere, egalizare şi segregare, dând societăţii o formă şi o funcţionare sui generis. Cartea aceasta îşi propune să arate cum s-a putut produce acest lucru de-a lungul timpului, care au fost priorităţile şi cum au evoluat lucrurile deopotrivă în context local, regional, naţional şi european. Click pentru a o comanda
  • Transilvania. Un patrimoniu în căutarea moștenitorilor săi” de Sergiu Nistor

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns