Știți ce este frumos când ești tânăr? Că ți se pare și te crezi nemuritor. Ești neglijent și egoist și crezi că nimic nu te poate doborî. Problema intervine atunci când nu îți dai seama că anii au trecut, la fel și tinerețea, iar primele semne de slăbiciune nu le bagi în seamă. Asta, dar și un soi de neîncredere a românilor în medicină își pun amprenta asupra românilor (mai ales cei tineri). M-a amuzat teribil întrebarea unui medic de familie când i-am spus că vreau să mă înscriu la ea. „Ați pățit ceva?”, eu îi răspund că m-am mutat dintr-un alt oraș. „Vă doare ceva?”, eu  îi spun că nu, dar vreau să fiu preventiv și să îmi fac niște analize că nu mi-am făcut de ceva vreme. Și m-am trezit cu un refuz bazat pe faptul că nu am venit cu istoricul medical după mine (deși în afară de câteva răceli când eram mic, plus o mână ruptă, capul spart și buza spartă nu am trecut nimic în istoricul medical). Până când prevenția nu devine un obicei al nostru, rămânem mult în urma occidentalilor. Apoi trebuie să fim atenți cu corpul nostru pentru că sănătatea nu este un bun pe care l-am primit la naștere și de care nu trebuie să îngrijim. Din contră! Pentru mici greșeli putem regreta o viață.

O prietenă foarte bună a început să urmeze un trend de care, la început, am râs. Primul pas pe care l-a făcut a fost să renunțe la fumat. Am aplaudat-o. Apoi a renunțat la carne și la lactate. Am privit-o cu un soi de suspiciune. A început să folosească tot mai des produse naturiste, iar atunci am început să o privesc cu alți ochi. Nu prea înțelegeam dacă a început să aibă probleme psihice. Asta până m-a invitat într-o zi la ea la masă.

Ne-am adunat mai mulți prieteni și am văzut cât de gustoasă și sațioasă poate fi mâncarea gătită cu ulei de măsline, cât de sănătos este prazul și orezul , dar și legumele. După masă ne-a servit cu un păhărel de afinată și a început să vorbească. Știu că ea avea mari probleme cu somnul și, ca femeie, își făcea probleme cu greutatea. Sincer, nu am văzut-o niciodată mai bine ca acum: psihic era impecabilă, era plină de energie și optimism. Nu doar că a renunțat la țigări, dar a rărit cafeaua, iar de băut bea doar băuturi naturale. Nu mai are probleme cu somnul (înainte nu se odihnea nici după 10 ore de somn, acum se simte odihnită și după șase ore), este mândră că a slăbit și are o greutate constantă (și ideală pentru înălțimea ei, după cum singură spune). Ne-a vorbit despre efectele miraculoase ale uleiului de cocos, a celui de dovleac, dar și al celorlalte produse naturiste pe care a început să le cumpere în detrimentul produselor din hypermarketuri.

Abia la finalul discuției a amintit că, la fel ca noi, nu s-a gândit la sănătate și la faptul că este nemuritoare până ce o rudă foarte apropiată ei (ca grad de rudenie, dar și ca vârstă) s-a îmbolnăvit destul de rău. Atunci a hotărât că nu vrea să pățească același lucru. Înainte de a face toate aceste schimbări în stilul de viață și cel alimentar, a fost la medic să se asigure că are toate analizele bune. Acum ne îndeamnă și pe noi să îi urmăm exemplul până nu ajungem să regretăm că nu a făcut-o la timp.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns