De obicei îmi este frică de începuturile de lună pentru că mai mereu vin diferite valuri (de obicei de scumpiri). Să zicem că singura veste bună, de 1 iulie 2014, este creșterea salariului minim brut pe țară, de la 850 de lei, la 900 de lei. La net aproape că nici nu se cunoaște. Asta, cum spuneam, ar fi una dintre veștile bune. Dar pentru că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, de pe 1 iulie punctul de amendă este 90 de lei (aveți grijă la accelerație!). Săracii aleși locali, din această lună au salariile mărite (de la 5.5% pentru primarul general, până la 50% pentru primarii și viceprimarii de comune). Ce să mai zic, prețul gazelor pentru populație s-a majorat cu 2.5%, dar partea bună este că scade, cu 2.6% prețul pentru energia electrică la consumatorii casnici. Altă veste, legată, nu de șoferi, ci de cei ce vor să devină șoferi: schimbările legislative duc la mojorarea tarifelor pentru școala de șoferi cu până la 30%. Ei, dar pentru că tot suntem în plin sezon estival și unii au planuri de vacanțe în afara țării, scad tarifele la roaming. Tot din această lună firmele vor fi scutite de plata impozitului pe profit reinvestit în echipamente noi.
Mare parte din cele de mai sus înseamnă mai multă muncă pentru contabili. Fie ca este vorba de o firma contabilitate din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Valea Lupului sau Cioca-Boca, treaba asta cu profitul reinvestit și creșterea salariului minim brut le va da ceva bătăi de cap. Pentru că în România există aproape 1 milion de persoane care sunt încadrate cu salariul minim, toți aceștia vor trebui să semneze acte adiționale la contractele de muncă pentru a beneficia de „marea creștere” salarială. Cu toții așteptăm momentul în care și salariile din țară vor fi la nivelul celor din Occident, nu doar prețurile (și nu putem amăgi cu creșteri salariale de 50 de lei – bruți și cu scăderi de 2.6% la energia electrică că vom avea un trai mai bun).
Sunt multe lucruri de spus, dar mare parte din beneficiile de care avem parte (și chiar sunt fixat pe partea cu creșterea salariilor minime de la 800 la 900 de lei în șapte luni) nu sunt decât niște decizii populiste, menite să întărească imaginea unor politicieni. Când vrei să iei o deicize bună, trebuie să fii radical: nu vii cu măriri de 100 de lei în șapte luni, ci vii cu 7 creșteri de câte 100 de lei în interval de un an. Atunci nu va mai fi vorba doar de măsuri populiste, ci de o reformă.