Probabil visul fiecarui vanator

Dupa ce toata campania electorala nu ca m-a plictisit, cum afirma altii, ci m-a scarbit pe de-a dreptul, nu pot astepta decat data de … 25 noiembrie, sa fie la cateva zile dupa turul doi al algerilor prezidentiale, dupa ce Biroul Electoral Central da rezultatele finale, dupa ce toate discutiile se mai racesc, iar Sarbatorile de iarna bat la usa si, sper, vin cu vesti bune. Nu imi voi exprima nici aici sustinerile politice sau individuale pentru cel pe care mi l-as dori presedinte, am facut asta, intr-un fel sau altul, prin cateva postari pe retelele sociale, dar si prin postari mai vechi pe blog, cand nu se stia cine intra in turul doi, cand nu se stia nici macar lista sigura a candidatilor. Asa ca, in stilul perfect caracteristic mie (nu degeaba primul ciclu de poeme cu care am participat la un concurs literar se numea „Divagații), voi scrie despre altceva; altceva care porneste, intr-un fel, de la tema actuala in aceste zile.

Se intampla in urma cu mai mult de 10 ani. Anul acesta toate privirile si pariurile sunt indreptate spre Victor Ponta si Klaus Iohannis, in urma cu cinci ani erau actantii principali Traian Basescu si Mircea Geoana, iar cu zece ani in urma Traian Basescu si Adrian Nastase. Ei bine, acest Adrian Nastase era cunoscut si pentru marea lui pasiune de vanator (astazi este cunoscut ca primul premier roman post-decembrist condamnat la inchisoare). Erau considerate de o cruzime de neimaginat imaginile de la vanatorile la care participa el si afaceristul Ion Tiriac. La vremea aceea, desi nu exista termenul, poza in care toti aveau imbracaminte vanatoare pe ei si cateva zeci de mistreti impuscati la picioarele lor a fost virala. Bine, probabil daca exista internet si activistii pentru drepturile omului si pozele cu Mihail Sadoveanu (pe care toti il cunoastem ca scriitor din programa scoalara, un scriitor cu multe pasiuni, printre care si vanatul) si oamenii importanti ai vremii (de acum 70-80 de ani) la vanat ar fi fost motiv de scandal pentru societatea romaneasca. Dar asta este omul, este varful lantului trofic – nu asa spune si Biblia, ca Dumnezeu a zis oamenilor: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!” – Geneza, 1, 28. Astfel, sa nu ne miram cand omul, din pasiune, pune mana pe un blaser R93 si apoi se pozeaza cu trofeul.

Tot episodul acesta, cu Nastase, Sadoveanu si vanatul mi-au venit in minte de la cele se se intampla in campania electorala si pentru ca am vazut poza mai sus amintita, iar regretul meu este ca inca nu am reusit sa fac multe lucuri pe care as dori sa le fac: de la echitatie, la vanat sau bungee jumping. Dar vorba aceea, las ca cresc eu mare si voi face tot ce imi pofteste sufletelul.

Si, in incheiere, pentru ca de saptamana aceasta am devenit librar, iar una dintre cartile de la noutati este o editie din Micul Print de Antoine de Saint-Exupery sa nu uitam lectia imblanzirii pe care o da vulpea Micului Print.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns