Sibiu 825: Farmacia „La Vulturul Imperial” (din 1574)


Dacă în articolul trecut, despre cei 825 de ani de istorie a Sibiului în câțiva pași scriam că prima farmacie de pe actualul teritoriu al României era atestată în anul 1494, de data aceasta mi-a atras atenția imobilul în care a funcționat cea de-a doua farmacie din Sibiu.

Pe strada Mitropoliei nr. 2A, colț cu strada Al. Odobescu se află o clădire care seduce printr-o frescă exterioară. Fresca reprezintă o stemă de breaslă cu monograma MS și anul 1574. Nu am cunoștințe de heraldică, astfel că am început să caut orice informație despre clădire, dacă nu despre frescă. Am aflat că în secolul XVI în Sibiu a existat și o farmacie militară (probabil că 1574 este anul înființării).

fresca-str-mitropoliei-nr-2a-sibiu

Odiseea farmaciei am găsit-o pe site-ul dedicat Patrimoniului istoric și arhitectural al Sibiului:

A doua farmacie apărută în Sibiu a fost o farmacie militară în sec. XVI. În 1795 farmacia trece în proprietate privată fiind cumpărată de Franz Theodor Issekutz sub numele “La Vulturul Imperial”.
În 1838 Issekutz vinde farmacia cu casă cu tot lui I.C. Molnar care o păstrează până la moarte în 1838. Urmează fiul său Carl Molnar (1838-1853). În 1858 farmacia este dată în arendă lui Wilhelm Platz care păstrează denumirea de “Farmacia lui Molnar”.
În decembrie 1899 farmacia se mută din Mitropoliei în Bălcescu pe locul actualei farmacii nr. 24 sub numele “Zum Reichsadler”. Farmacist era Gustav Breinstorfer. În 1911 apare sub denumirea de “Zum König von Ungarn” iar după primul război mondial “Viktoria”. La 1 iulie 1936 Victor Lieb preia conducerea farmaciei iar în 1949 este naţionalizată şi devine Farmacia de Stat nr 6, după care Farmacia nr. 24, denumire sub care se afla şi în prezent fiind cea mai veche farmacie din Sibiu în activitate şi cea mai veche farmacie care funcţionează la aceiaşi adresa (din 1899).

După ce farmacia s-a mutat, în anul 1899, Primăria a cumpărat casa și și-a mutat acolo o parte dintre birouri și servicii.

În clădirea de pe strada Mitropoliei nr. 2A a locuit, la începutul secolului al XX-lea, scriitorul de limbă germană Oskar Wittstock (1865-1931). Oskar Wittstock este tatăl lui Erwin Wittstock (1899-1962), unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de limbă germană din România. Erwin Wittstock, la rândul său, este tatăl scriitorului Joachim Wittstock (născut în anul 1938), omul de cultură sibian pe care îl stimez cel mai mult.

Ca fapt divers:

Una dintre primele atestări ale numelui Wittstock este din anul 1480 și face referire la Henningk Wytstock, locuitor al Berlinului.

familia-wittstock

Loading


Lasă un răspuns