Recent am scris despre Bergenbier ALE, prima bere de tip ALE produsă în România și mi-am dat seama că nu ar strica să scriu mai des și despre bere, îmbinând utilul cu plăcutul. Azi gustăm Staropramen nefiltrată.

Dintre berile ieftine preferata mea este blonda de la Staropramen. Și dacă în timp ce îmi făceam cumpărăturile am văzut pe raft Staropramen nefiltrată am luat două sticle să le gust. Nu șitu dacă am mai băut Staropramen nefiltrată până acum. Sticla e la 0.33 l. Torni berea în pahar și face mai mult de două degete de spumă iar spuma se lasă foarte repede). Culoare e faină (chiar dacă nu se observă în poză). Prima gură e bună. Simți gustul amărui de bere (cred că am precizat că nu-mi plac berile cu arome). Dar  după ce iei a doua și a treia gură simți că lipsește ceva. De aceea o și bei repede. Dacă te uiți pe ingrediente vezi: apă, malț din orz (scris cu bold), malț de grâu (scris cu bold), hamei, extract de mere și coriandru. Pfff…. O fi din cauză că încearcă să grăbească procesele, de aceea folosesc extractele? Sau o fi din cauza mărcii? Totuși berea e produsă de Pivovary Staropramen s.r.o. și doar e distribuită de Bergenbier în România. În fine, Staropramen merge cu sloganul „Berea pragheză numărul 1 în lume”, iar eticheta originală a sticlei e în engleză și cehă (eticheta cu detaliile în limba română este pusă de distribuitor). Revenind. Deși are 5% alcool, acesta nu se simte deloc (posibil să fie mascat de ofticantele extrase de mere și coriandru).

Concluziile după Staropramen nefiltrată

Staropramen nefiltrată există de prin 2011. Acum nu-mi dau seama dacă acum e prima dată când o gust sau faptul că nu iese cu nimic în evidență mi-a șters eventualele experiențe anterioare din memorie. Mă pregăteam să zic că în urma experienței cu varianta nefiltrată Staropamen o prefer, totuși pe cea blondă. Dar între timp am început și a doua sticlă. Acel ceva despre care scriam mai sus că lipsește pare că există, iar cei 5% alcool au început să se simtă. Și izul de coriandru. Acum realizez că la început mi se părea că lipsește ceva din cauza extractului de mere care tinde să taie din tăria berii. Dar te obișnuiești cu asta. Și încep să mai cred ceva: berea asta e de tipul celor care te păcălesc. Are atuul de a ți se urca repede la cap fără ca tu să te prinzi.

Dacă despre Bergenbier ALE scriam că mi-a fost de ajuns o primă și unică experiență, nu același lucru pot spune și despre Staropramen nefiltrată.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns