Categorii
Actualitate

Ștefan cel Mare: stradă vs. pietonal (sau cum municipalitatea este cartoforul care schimbă regulille în timpul jocului)

În imaginea din stângă, cea care reprezintă bulevardul modernizat, apar tei și treceri de pietoni

S-a făcut mare tam-tam pe subiectul tăierii teilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Primăria ba spune că trebuiau tăiați cei bătrâni pentru a nu reprezenta un pericol public, ba că deciziile definitive încă nu sunt luate.

O să trec la date concrete, încercând să nu bat câmpii. Bulevardul Ștefan cel Mare este modernizat prin proiectul „Dezvoltare rutieră în zona culturală, istorică și turistică a municipiului Iași”. Din broșura proiectului, pe care o puteți găsi pe site-ul Primăriei (adică aici) aflăm că „proiectul va facilita accesul turiștilor la obiectivele din municipiu”. „Proiectul își propune (…) creșterea gradului de siguranță în trafic ca urmare a minimalizării efctelor congestionarăă urbane (reabilitarea străzi urbane, reabilitare și modernizare trotuare, amenajare spații verzi, amenajare piste bicicliști, modernizare linie tramvai)”.

Până acum, un lucru nu îl înțeleg: cum decongestionezi traficul dacă transformi un bulevard important în pietonal, sufocând traficul din centrul municipiului?

Mergem mai departe; în broșura proiectului nu se spune nimic de transformarea Bulevardului Ștefan cel Mare în pietonal, din contră!

Iată datele din broșura proiectului:
– Lungime totală de 881.00 m, este amplasată în partea centrală și își desfășoară traseul între Strada Arcu și Strada Anastasie Panu.
Lungime carosabil: 881.00 m.
Lățime carosabil: 22,00-27.00 m.
Suprafața carosabilă: 22.675,00 m pătrați.
– Suprafață spații verzi: 948 m pătrați.

Conform DEX (Dex 1998), Carosabil, -ă = (Despre drumuri) Care permite circulația vehiculelor rutiere; (despre partea unui drum) care este rezervată circulației rutiere. Revenind: în broșura proiectului scrii despre suprafața carosabilă care … care ce? Care nu va fi tranzitată de cât de cărucioarele de copii.

Un alt aspect. Tot pe site-ul Primăriei apare un filmuleț postat pe Youtube în data de 7.08.2012. În acel clip apare Bulevardul Ștefan cel Mare în două ipostaze: cea veche și cea modernizată. Curios lucru este că în variantă modernizată Bulevardul apare ca stradă (nu pietonal) și cu veșnic pomeniții tei pe margine. Ce apare în clip și nu vedem astăzi? Teii și trecerile de pietoni.

Ce să înțelegem din datele prezentate mai sus? Că Primăria Municipiului Iași implementează proiectele pe fonduri europene după bunul plac, nu după schița proiectului cu care a atras fondurile, toată treaba asta cu fondurile europene fiind ca un joc ale cărui reguli se schimbă mereu, în timp ce este jucat.

Un alt asptect și închei: chiar dacă modernizarea Bulevardului este în toi, de ce nu este instalat măcar un coș de gunoi?

P.S. : La temperaturile de peste 25 de grade Celsius ce au fost în ultimele zile, voi unde ați găsit umbră pe Bulevard?

De Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

2 răspunsuri la “Ștefan cel Mare: stradă vs. pietonal (sau cum municipalitatea este cartoforul care schimbă regulille în timpul jocului)”

nu, nu, am vazut eu.. au pus un cos pe la jumatatea drumului adica dupa mitropolie :)) si desi e deschis e oarecum in lucru deci santier deci poti arunca gunoaiele pe strada :)) oricum nu stiu ce-s cu semi copacii aia „japonezi” parca traim in romania si ar trebui sa se reflecte cumva asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image