În dimineața zilei de marți, 11 octombrie librăria Humanitas Constantin Noica din Sibiu își va deschide ușile pentru o aniversare importantă: 25 de ani de când este loc de întâlnire privilegiat pentru o mulțime de cărți și cititorii orașului. Echipa de librari vă așteaptă pe toată durata programului cu un pahar de vin, cadouri pentru clienții fideli și o reducere de 25% pentru 25 de titluri recomandate, valabilă până pe 4 noiembrie.
A doua librărie din lanțul Humanitas își datorează existența unui telefon neașteptat.
Într-o zi din primăvara anului 1991, am primit un telefon de la o doamnă din Sibiu, care mi-a spus că ar vrea să devină librarul nostru. Vorbea cu patos: „Trebuie să facem ceva pentru sufletele și mințile celor de-aici, mi-a spus, că sunt tare îmbolnăvite. Suntem toți flămânzi. Ne trebuie hrană. Trebuie să umplem lumea de cărți.“ Așa a început colaborarea doamnei Maria Moga cu Humanitas. Lua acasă câte un exemplar din toate cărțile pe care le primea, citind orice i se părea deosebit și răsfoindu-le, până la urmă, pe toate. Știa să-i spună fiecărui om care intra în librărie câte ceva despre fiecare carte. „Pot să vând, mi-a spus la un moment dat, orice carte în care cred.“ Și așa și era. (Gabriel Liiceanu)
Aceeași adresă de-a lungul celor 25 de ani, Nicolae Bălcescu nr. 16, pentru o librărie care, căutând spații noi pentru expunerea cărților, publicate în număr din ce în ce mai mare, s-a extins cameră după cameră la parter, apoi, în 2008, și la subsolul clădirii. Lumea se umplea de cărți și, în egală măsură, de gânduri și intenții bune, pentru că, la începerea lucrărilor, în 1998, zeci de sibieni, cei mai mulți tineri, s-au oferit să ajute la curățarea și consolidarea subsolului. Spațiul, acum foarte generos, s-a umplut apoi și cu oameni, toți cei care au participat la seri ale librarilor, lansări de carte, evenimente pentru copii (proiectul Marcianei Moiș – Povești desenate) proiecții de film (Subterana cinematografică – proiectul Ioanei Ciuban) sau la alte evenimente organizate de parteneri (Spectacolele de teatru din cadrul FITS).
În ziua aniversară, în librăria Humanitas Constantin Noica vă așteaptă, la fel ca în octombrie 1991, librari excepționali, gata să vă recomande cărți care odată citite, oferă mai multe vieți în schimb (Ai atâtea vieți câte cărți ai citit).
În clipa de față, librăria Humanitas din Sibiu are una dintre cele mai minunate echipe de librari din țară. Doamna Moga s-a pensionat, după ce le-a trecut experiența ei celor tineri care i-au urmat. Simt nevoia să-i numesc pe toți și să le spun cum ne spunea Noica nouă când îl vizitam la Păltiniș: „Ce frumoși sunteți, dragii mei!“ Iată: Anca-Maria Nedelcu, „căpitan de echipă“. Apoi: Bogdan-Constantin Diță, Bogdan Federeac, Nicoleta Gheorghiu, Maria-Roxana Lupașcu, Octavian Radu, Alexandru Mihai Stoian, Petru-Vasile Trăscăian și, desigur, Maria Moga. (Gabriel Liiceanu)
O istorie în imagini a Librăriei Humanitas Constantin Noica poate fi urmărită aici.
FOTO: Gabriela Cuzepan
One thought on ““Trebuie să umplem lumea de cărți”. Librăria Humanitas Constantin Noica aniversează 25 de ani alături de cititorii din Sibiu și de librarul fondator, Maria Moga”