Sfârșitul lunii octombrie vine cu o nouă specie de pasăre pentru avifauna României: pitulicea măslinie (Phylloscopus schwarzi). Pasărea a fost inelată în tabăra de inelare de pe Grindul Chituc. Cuibărind în taiga siberiană și iernând în Asia de Sud-Est, pitulicea măslinie este un vizitator rar de toamnă în Europa. Aceasta este prima observație a speciei în România.

Sursă foto: Chituc Ringing Camp (Facebook)

Tot în luna octombrie a anului 2023, tot la Tabăra de inelare de pe Chituc (județul Constanța), a fost inelat un exemplar de sturz cu creasta galbenă. Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o specie nord-americană cu multpile observații în ultimii ani în vestul Europei (insulele Azore, dar și nordul Regatului Unit al Marii Britanii sau Franța. Este cea mai estică observație a speciei.

Sursă foto: Chituc Ringing Camp (Facebook)

La începutul lunii august la Agigea Bird Observatory a fost inelat un exemplar de frunzăriță balcanică (Hippolais olivetorum), de asemenea, prima observație a speciei pe teritoriul României. Frunzărița balcanică este specifică sud-estului Europei și vestului Turciei.

Sursă foto: Agigea Bird Observatory (Facebook)

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns