Sfârșitul lunii octombrie vine cu o nouă specie de pasăre pentru avifauna României: pitulicea măslinie (Phylloscopus schwarzi). Pasărea a fost inelată în tabăra de inelare de pe Grindul Chituc. Cuibărind în taiga siberiană și iernând în Asia de Sud-Est, pitulicea măslinie este un vizitator rar de toamnă în Europa. Aceasta este prima observație a speciei în România.
Sursă foto: Chituc Ringing Camp (Facebook)
Tot în luna octombrie a anului 2023, tot la Tabăra de inelare de pe Chituc (județul Constanța), a fost inelat un exemplar de sturz cu creasta galbenă. Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o specie nord-americană cu multpile observații în ultimii ani în vestul Europei (insulele Azore, dar și nordul Regatului Unit al Marii Britanii sau Franța. Este cea mai estică observație a speciei.
Sursă foto: Chituc Ringing Camp (Facebook)
La începutul lunii august la Agigea Bird Observatory a fost inelat un exemplar de frunzăriță balcanică (Hippolais olivetorum), de asemenea, prima observație a speciei pe teritoriul României. Frunzărița balcanică este specifică sud-estului Europei și vestului Turciei.
Sursă foto: Agigea Bird Observatory (Facebook)