Categorii
Blog

Un capitol din istoria de 828 de ani a Sibiului

În anul 1870 pe Heltauergasse, pe locul a două case mai vechi, Gottfried Thellmann ridică o clădire monumentală formată din mai multe corpuri. De aproximativ o sută de ani strada era pavată cu pietre de râu, iar de mai mult de un deceniu erau amenajate și trotuarele. La cinci ani după ridicarea construcției cunoscute acum drept „Casa Thellmann” întreaga strada (Nicolae Bălcescu după cum o știm astăzi) a fost pavată cu granit. În această perioadă, la parterul clădirii a existat Librăria Othmar Pfaundler unde a lucrat, pentru scurt timp, Emil Sigerus ca librar.

La finalul secolului al XIX-lea, Casa Thellmann intră în proprietatea Universității Săsești până în anul 1937 când intră în proprietatea Bisericii Ortodoxe. La 1 octombrie 1937 este inaugurat aici Liceul Industrial de Fete de 8 clase. După mai bine de jumătate de veac, pe 11 octombrie 1991, la parterul Casei Thellmann, de pe Nicolae Bălcescu nr. 16 se deschide Librăria Humanitas „Constantin Noica”.

Maria Moga, alături de grupul Humanitas, a fost ctitor al librăriei. La începutul lunii octombrie a acestui an Maria Moga s-a retras din activitate, cu câteva zile înainte ca Librăria (la a cărei apariție și dezvoltare a contribuit decisiv) să împlinească 28 de ani.

“Trebuie să umplem lumea de cărți”. Librăria Humanitas Constantin Noica aniversează 25 de ani alături de cititorii din Sibiu și de librarul fondator, Maria Moga

Maria Moga (foto: Gabriela Cuzepan)

Articol scris pentru revista Zile și Nopți Sibiu


De Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image