Centenarul Marii Uniri nu a însemnat doar festivități șchioape ci, mai degrabă, o recoltă editorială bogată, menită de a oferi o imagine de ansamblu a ceea ce a însemnat, cu adevărat Mare Unire sau de recuperare a memoriei unor personalități neglijate pe nedrept după instaurarea regimului comunist. Una dintre cărțile recuperatoare este cea a lui Ionel Pop, „Un martor al Marii Uniri”.

Îngrijită de Alexandru Bârsan, volumul reunește două manuscrise, „Bătrânii noștri” și „Genius loci”, un interviu cu Ionel Pop realizat în anul 1982 și o relatare din toamna anului 1918. Cele patru capitole, împreună cu prefața semnată de Ioan Bolovan, nota ediției semnată de Alexandru Bârsan și tabelul cronologic, ne ajută să (re)descoperim una dintre personalitățile politice importante în interbelic, secretar al Marelui Sfat Național din 1918 și 1919, dar și deputat în parlamentul României Mari.

„Sunt fericit că m-am încadrat în această moștenire și am trăit zilele glorioase ale izbânzii” – Ionel Pop

Articol apărut în revista Zile și nopți Sibiu

Cartea poate fi comandată de aici.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns