Vârful Vânătarea lui Buteanu (în anumite locuri „Vânătoarea lui Buteanu” – denumire ce stârnește multe controverse în rândul pasionaților de drumeții montane) este considerat unui dintre cele mai accesibile vârfuri de peste 2500 metri altitudine din Carpații românești pentru că se poate ajunge la el în mai puțin de două ore de la descinsul din mașină. Traseul cel mai scurt pornește din apropierea lacului Bâlea (2034 metri) – Bâlea Lac, pentru cei mai mulți dintre cei care ajung aici, accesibil din Transfăgărășan.

Bâlea Lac

Descrierea amănunțită a traseului (se schimbă două marcaje turistice) este luată din „Munții Făgărașului”, V. Bălăceanu, M. Cicotii, Em. Cristea, Editura Sport-Turism, 1975. Deși timpii de pe indicatoare arată o oră de la Bâlea Lac pe Vârful Vânătarea lui Buteanu, trebuie să fiți pregătiți pentru aproape două ore, nu doar din cauza urcușului Bâlea Lac – Șaua Caprei, ci și din cauza deselor pauze de fotografii pe care veți dori să le faceți.

Cabana Bâlea Lac – Șaua Caprei
Marcaj: bandă albastră
Durata: 30 de minute

De pe malul lacului, din dreptul cabanei, o potecă turistică se îndreaptă spre est, urcând din greu grohotișurile Văiugii și Iezerului Caprei. După 30 de minute de urcuș obositor, lăsând în urmă căldările Bâlei, ajungem în Șaua Caprei sau, cum i se mai spune, „Curmătura Iezerului” (2315 m), situată în creastă, între Vârful Văiuga (2443 m) și Iezerul Caprei (2417 m). De aici ave o frumoasă perspectivă asupra Lacului Capra, pe fundal profilându-se Muchia Arpașu Mic – Râiosu.

Urcarea spre Vânătarea lui Buteanu
Lacul Bâlea văzut din urcarea spre Șaua Caprei

Din Șaua Caprei spre Vf. Vânătarea lui Buteanu

Șaua Caprei – Vârful Vânătarea lui Buteanu
Marcaj: cruce albastră
Durata: 30 minute

Lacul Capra
Valea Văiugii

Traseu din zona de creastă

Din Șaua Caprei (denumită și Curmătura Iezerului), urmăm poteca marcată cu semnul cruce albastră. Ea încinge căldarea Lacului Capra, pe versantul sudic al Muntelui Văiuga, conducând, sub creastă, până în curmătura care marchează începutul muchiei ce precede Vârful Vânătarea lui Buteanu.

Cu puțin timp înainte am întâlnit marcajul punct albastru al traseului ce urcă din Căldarea Văiugii. Încă 30-40 metri și părăsim creasta principală. Orientați către stânga, coborâm atent în spintecătura îngustă dintre Vârful Capra , înălțat pe linia crestei, și Vârful Vânătarea lui Buteanu. Avem de-aci o perspectivă impresionantă către Căldarea Arpășelului, adâncită în dreapta.

O treaptă stâncoasă, presărată cu prize bune, ne permite să ajungem, prin cățărare ușoară, după 10-15 metri, pe coama de piatră din preajma vârfului. Depășim apoi, direct sau prin mici ocolișuri, obstacolele înșirate de-a lungul acestei, până pe vârf.

Retras din creata principală, puțin spre nord, Vârful Vânătarea lui Buteanu oferă una dintre cele mai copleșitoare priveliști asupra zonei alpine a lanțului făgărașan.

Din săritoarea dintre Vf. Capra și Vf. Vânătarea lui Buteanu

Vedere spre Lacul Capra din apropierea Vf. Vânătarea lui Buteanu

Panorama de pe vârf:

Trapezul Viștea-Moldoveanu (în plan îndepărtat) văzut de pe vârf

Ideea acestui articol mi-a venit în urma unei drumeții Balea Lac-Șaua Caprei-Vf. Vânătarea lui Buteanu-Vf. Capra-Fundătura Caprei-Lacul Capra-Vf. Iezerul Caprei-Șaua Paltinu-Bâlea Lac, tură presărată cu capre negre, multe marmote, chițcani etc. (10 km, 760 m diferență de nivel, 8 ore durată, 4 ore timp efectiv de mers):

Prieten de nedespărțit din drumețiile prin Munții Făgărașului trebuie să vă fie Harta de drumeție a Munților Făgăraș

Nu uitați: pe munte vremea se schimbă foarte repede, am avut ture ratate din cauza bătăturilor sau pentru că ne-am udat (pentru că gecile nu erau impermeabile). Sunt multe greșeli pe care le puteți face și care duc la depărtarea de ceea ce contează: plăcerea de a merge pe munte. De aceea contează cum vă echipați, de la șosetetricou tehnicpantaloni, la polar, foițăghete sau bețe de trekking.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

One thought on “Vf. Vânătarea lui Buteanu (2507 m): una dintre cele mai frumoase priveliști din Făgăraș

Lasă un răspuns