Categorii
Din online

Virgula: între subiect şi predicat

În gimnaziu aflasem că „Gramatica-i cumplit meşteşug de tâmpenii, Doamne fereşte!” Cel puţin aşa îmi cita un prieten din Amintiri … de Ion Creangă. Ăsta era pretextul pe care îl folosea pentru a se scuza de greşelile gramaticale. „Dacă lui Ion Creangă nu i-a plăcut gramatică, mie de ce mi-ar plăcea?”, se întreba prietenul meu. Numai că lucrurile nu stăteau chiar aşa. În partea a III-a din Amintiri din copilărie, nu gramatica este „cumplit meşteşug de tâmpenie”, ci o scenă, o situaţie povestită de Creangă.

Revenind la gramatică şi la Amintirile” lui Ion Creangă: „Cum ajungem la câmp, Trăsnea se tologește pe-un hat și începe la gramatică, din capăt, întrebarea și răspunsul întâi: Întrebare: Ce este gramatica română? Răspuns: Gramatica română este cartea ce ne învață a vorbi și a scrie o limbă corect. Iar în altă ediție: Gramatica este o învățătură ce ne arată modul de a vorbi și de a scrie bine într-o limbă”.

Acum, că ne-am împrospătat memoria şi gândul ni s-a dus către gramatică şi normele ei (dar şi pentru că ne-am făcut răi şi suntem cârcotaşi): ce caută virgula între subiect şi predicat? Nu e prima dată (şi cu siguranţă nici ultima) când regiile de emisie ale televiziunilor scapă virugla între subiect şi predicat. Ciudat lucru cu virgula asta: apare când nu trebuie şi nici vorbă să dai de ea atunci când ar trebui să fie la locul ei.

Virgula papioanelor de la Antena 3
Virgula evaziunii de la TVR

De Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image