La Salonul de Literatură Zero+ (decembrie 2012)
La Salonul de Literatură Zero+ (decembrie 2012)

Cu greu credeam că într-o lună se pot anunța atât de multe surprize. Și uite că luna aceasta vine peste mine ca un bulgăre de zăpada ce cade din vârful muntelui și, până să ajungă spre bază, ia o dimensiune tot mai impresionantă. Am anunțat zilele trecute că urmează un weekend plin de poezie, 13-15 iunie, cu lectură la Piatra Neamț, participare la Zilele „Mihai Eminescu” de la Botoșani și Ipotești; tot în iunie voi mai avea o lectură, în Iași, dar nu stric surpriza și o anunț când voi avea toate datele. Recent a apărut și Convorbiri Literare, numărul pe luna mai, număr care îmi oferă o plăcută surpriză. Scriind despre volumul Caii din Perugia semnat de Paul Gorban, tânăra profesoară și fin critic literar, Livia Iacob, pomenește de mine și de volumul meu de debut într-un context mai mult decât favorabil. Ciudat este că la aproape 2 ani de la debut, timp în care nu am făcut mare lucru pentru promovarea cărții, din când în când, la distanțe neregulate de timp, apar semnala ce mă bucură. Cronica despre care vorbesc poate fi citită integral aici, mai jos redau doar pasajul amintit:

„Pe Paul Gorban l-am auzit, pentru prima oară, citindu-şi versurile din volumul de faţă la un cenaclu unde a rezistat cu brio criticilor, făcîndu-şi din polemica stîrnită un aliat. La fel s-a întîmplat şi cu ceilalţi autori pe care i-aş înseria în această nouă direcţie. Magnetic seduşi de tradiţia literară ieşeană şi dovedind, în plus, curajul rostirii publice, aceştia vor avea, sper, un cuvînt important de spus în anii următori în peisajul complicat, căci lipsit de o axiologie certă, al poeziei contemporane. Mă refer aici la o serie întreagă de nume care se afirmă în prezent, de la Bogdan Federeac, al cărui volum de debut (şi primul premiu prestigios) trucînd cuminţenia, Dragoste cu acordul părinţilor, trebuie salutat pentru suflul unei poezii proaspete, neîncarcerate în formule poetice ostenite şi istovitoare, şi pînă la Vasile Iftime care aduce, o dată cu vestea armonizării unui lirism importat din geografii cvasi-extenuante, cum e cea blagiană, cu îndrăzneala de a fi personal, tot atîţia Fluturi în cutia poştală.”

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns