Categorii
Carte

3 recomandări de lectură: Ionescu, Patapievici și Désérable

Eugène Ionesco, Prezent trecut, trecut prezent, Humanitas, 2018

O carte reeditată după 25 de ani. Evocările fragmentate și comentariile despre situația geopolitică fac din „Prezent trecut, trecut prezent” un volum care se citește ca un roman. Aproape în fiecare din cele 200 de pagini regăsim obsesia Franței, obsesie care se încheie, la fel ca aceste pseudomemorii, cu emigrarea: „Miracolul s-a produs. Cel puțin pentru mine. Prietenii din diferite ministere mi-au procurat un pașaport bun, cu vize în regulă. Mâine iau trenul. Împreună cu soția mea. Sunt ca un evadat care fuge în uniforma gardianului. Miercuri voi fi în Franța, la Lyon.”

Horia-Roman Patapievici, Două eseuri despre Paradis și o încheiere, Humanitas, 2018

Modernitatea s-a născut prin secularizarea paradisului. Conștiința modernă a lumii noastre și conștiința ei istorică au apărut în momentul în care paradisurile deja dispăruseră. Paradisul a încetat să mai aibă un nume în cultura europeană, deși splendoarea ființei, manifestată prin faptul de a fi viu, a fost și este conținutul vieților noastre. Horia-Roman Patapievici, ajuns la șaizeci de ani (la bătrânețe, în alte epoci, afară de a noastră, după cum mărturisește), încearcă să descopere paradisul, iar prima acțiune este aceea de a-i da un nume, iar a-l numi înseamnă a-l identifica.

François-Henri Désérable, Un anume domn Piekielny, Humanitas Fiction, 2018

Ca un eveniment plăcut, și nu o coincidență, în colecția Raftul Denisei a editurii Humanitas Fiction au apărut în această toamnă, printre alte cărți, romanele „Promisiunea zorilor” de Romain Gary și „Un anume domn Piekielny” de François-Henri Désérable. De ce un eveniment plăcut? Pentru că în romanul „Un anume domn Piekielny” se anchetează viața domnului Piekielny, personaj în romanul „Promisiunea zorilor”. Prin viața acestuia, François-Henri Désérable încearcă să dea răspunsul la întrebarea „La ce servește literatura?”.

Articol apărut în Zile și nopți, 9-22 noiembrie 2018

De Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image