Prima zi din 2016 nu m-a prins cu promisiuni pe care nu le pot respecta. Cel mult m-a prins cu zeci de planuri pe care nu știu dacă le pot aplica. Și m-a prins și fără Wi-Fi.

Un router a murit

Vechiul router și-a dat obștescul sfârșit după un an și jumătate de satisfacere a nevoii mele de net și de mobilitate. Când am văzut că nu merge wireless-ul i-am dat un reset. Am făcut update firmware-ului. Am dezactivat protocoalele PIv6 și am făcut setări manuale pentru cele IPv4. Din moment ce nu a funcționat nimic, într-una din zile am mers să cumpăr un router nou.

Pe al doilea l-am cumpărat defect

La Altex era o promoție ciudată la TP-Link TL-WR841N  (V11), astfel că l-am cumpărat fără să stau prea mult pe gânduri. Ajung acasă, dau să-l instalez, dar mesajul „No Internet Acces (Limited Acces)” a continuat să mă ucidă. Prin cablu îmi mergea netu, dar odată ce schimbam și băgam cablul în portul WAN al router-ului nu se întâmpla nimic (ledul rămânea de un portocaliu închis, nu dorea să se facă verde).  Am sunat și la RDS, a venit un nene. Verifică setările, verifică și cablul. Ceva îi dădea cu virgulă. După multe teste și telefoane, o oră, o cafea și două țigări fumate, omul dă din umeri și pleacă. Am uitat. Ca să fie sigur că nu era gâtuit cablul a tăiat din el … destul de mult că nu-mi rămânea decât varianta să stau cu laptopul sub masă ca să ajung la cablu.

Routerul schimbat se caută de dinți

Mai trece o zi și merg cu router-ul la Altex. Fără  prea multe întrebări mă pune să aleg altul. Ajung acasă și dau de aceeași problemă. Trecuse o săptămână de când am citit enșpe mii de articole despre ce probleme ar fi putut exista și niciunul care să mă mulțumească. Configurez router-ul dar ledul tot nu avea de gând să se facă verde. La un moment dat, când speranța mi-era dusă și nu mai aveam putere de a mă enerva pe ceva, ledul și-a schimbat culoarea. Aveam, după multe zile, wi-fi. Bucuria a ținut mai puțin de jumătate de oră. Apoi a început jocul ledului: 10 minute portocaliu, 2 minute verde, 15 minute portocaliu, 5 minute verde. Începea să mă fascineze modul în care ledul se aprindea fără o logică anume. Sun iar la RDS, le zic ceva de fluctuații, nu m-au crezut, dar au trimis un om să verifice. Vine un alt nene. Grăbit și mirat de portocaliul ledului de la WAN: „Am instalat cel puțin 3 routere din ăstea, dar așa ceva nu am văzut. Poate s-a stricat”. Încerc să îi explic că nu avea ce să se strice din moment ce abia îl luasem. Și mi-amintesc că mai luasem unul care făcea la fel. Face vreo două teste, se uită la setări și zice să-l schimbăm.

Abia a treia oară e cu noroc

Azi m-am dus de dimineață la Altex. Modelul ăsta de TP-Link, TL-WR841N, începea să îmi ia mințile. Nu îmi doream alt router, nici mai ieftin, nici mai scump, nici altă generație, eu mi-l doream pe acesta funcțional. Ajung la Altex și zic direct „Există vreo șansă ca tot lotul de TL-WR841N V11 să aibă probleme cu portul WAN?” Tipul se uită ciudat la mine și dă din cap dezaprobator. Îi explic că am cumpărat unul de la el și nu a mers, am chemat RDS-ul, că am schimbat acel router, iar nu a mers, iar am chemat RDS-ul și că nu vreau alt model, nici să îmi primesc banii înapoi, ci vreau modelul ăla, dar să fie funcțional. L-am întrebat dacă nu pot să îl probez la ei. Răspunsul a fost nu. „Adică merg pe ghicite?”. A dat din cap. Am luat o altă cutie și am plecat spre casă cu gândul că va trebui să mă întorc că nici ăsta nu merge. Pe drum am zis că după ani de zile de TP-Link poate e momentul să schimb firma. Dar ajung acasă și instalez router-ul. După 3 minute eram pregătit să dau troubleshoot problems, apoi să bag router-ul în cutie și să-l duc înapoi, când văd că am Wi-Fi. END OF STORY. Sper!

Da, între timp am dezinstalat și reinstalat drivere, am încercat să fac rețele ad-hoc, visez noapte ip-uri și DNS-uri. Dar nu îmi place să scriu la birou. Îmi place să scriu la laptop în pat sau în fotoliu, să folosesc tableta când nu am somn. Am nevoie de Wi-Fi. Nu știu de ce m-am setat pe modelul acesta de router. Dar mă bucur că, cel puțin pe moment, funcționează.

P.S.: Dacă abia ai cumpărat router-ul și nu vrea să funcționeze de la început nu are rost să te chinui să îți dai seama ce are. Răspunsul e simplu: ghinion.

P.P.S. Am vorbit și cu vecinii din bloc: au avut și ei probleme cu netul în primele săptămâni ale anului. Acum router-ul funcționează de minune. Acum mă bucur că m-am setat pe acest model de router.

Imaginea folosită e din mai 2014 – live blogging la una dintre Conferințele Afaceri.ro

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns