Boala Lyme nu exista doar in seriale


Vara, cand majoritatea serialelor TV sunt in vacanta si timpul pare un mai bun prieten (nu dusman ca lui Marin Preda), incerci sa iti umpli timpul cu orice, dar mai ales la seriale. Seara, cand te intorci de la munca sau de la bere, iar caldura si aerul uscat nu te lasa sa dormi, incepi sa te uiti la seriale pe care nu le-ai vazut sau sa te intorci la serialele preferate. House MD a fost unul dintre cele mai apreciate seriale TV din istoria televiziunii, iar boala Lyme ne-a dat emotii si palpitatii la fiecare aparitie pe buzele lui Gregory House.

O poveste cu boala Lyme

De fiecare data cand situatia se agrava, iar simptomele erau prea dificille de etichetat, un principal candidat la suferintele pacientilor era boala Lyme. Cunoscuta ca „boala cu 1.000 de fete” sau borelioza, boala Lyme nu este doar o boala exotica ce afecteaza doar personajele TV sau oamenii din lumea a treia. House nu incetase ca serial cand o colega de camin avea saptamani de neliniste. Fratele ei, cu 20 de ani mai mare ca ea, zacea in spital de cateva saptamani fara ca medicii sa ii poata puna un diagnostic. La un moment dat credeau ca e pe moarte. Slabise mult, avea pierderi de memorie, avea semi-paralizie, mult prea multe simptome pentru un barbat in jurul varstei de 40 de ani. Dupa saptamani de chinuri din partea medicilor, dar mai ales asupra membrilor familiei, medicii incercau sa vada unde gresesc. Fratele colegei mele nu era capabil sa ii ajute in vreun fel. Colega mea nici atat. Asa ca mama a fost supusa din nou si din nou asaltului de intrebari. La un moment dat a fost si o intrebare stupida: „unde a facut armata?”. Li s-a explicat ca in Sibiu, al o devizie de infanterie. „Si a fost muscat vreodata de capusa?”. Da, dar ce releventa are asta, din moment ce singura data cand a fost muscat de o capusa era in urma cu 20 de ani, in timpul armatei.  Mama in cauza nu era la curent cu tehnologia, nu se uita la seriale, nu stia de House MD, cum nu auzise nici de boala Lyme. Si da, boala Lyme era cea care il tintuia la cap. Antibioticile au fost primele care i s-au administrat. Apoi Ormus Pure (Elixirul de Aur sau „Medicamentul Universal” din traditia medicinei chinezesti este un produs care are la baza Ormus; Ormus Pure poate fi comandat online urmand cativa pasi simpli si fara a fi obligati sa creati diferite conturi de utilizatori) timp de jumatate de an pentru a reduce senzatia de oboseala si lipsa de energie si pentru a ajuta functionarea sistemului muscular. Apoi a urmat un sir intreg de nume de medicamente, dintre care multe le ia si astazi pentru ca Boala Lyme nu trece ca o raceala, ci iti activeaza toata viata.

ormus pure

Riscurile de infestare

muscatura de capusa boala lymeRiscul de infectare cu Lyme este unul foarte redus, dar nu egal cu zero. Sub 1.5% dintre cei muscati de capuse pot lua „boala cu 1.000 de fete”. Cu toate acestea, riscul exista si nu doar in serialele la care ne uita. Chiar daca sunt doar niste productii TV, serialele pot oferi si jumatate de adevaruri. Colega de camin imi spune plangand ca fratele ei poate avea Lupus sau Lyme. Dar nimeni nu o baga in seama pentru ca era doar o studenta de la Litere care avea cunostinte medicale doar din seriale.

Loading


Lasă un răspuns