Nu îți dai seama cât de greu este să ai o afacere până nu începi să urmărești să înțelegi cu adevărat ce înseamnă o afacere. Să mergi în baruri și să fii atent de unde e zahărul, ce fel de mese sunt, frigiderul dacă este propriu sau închiriat, scaunele dacă sunt comandate de pe importatorscaune.ro, rețetele de băuturi dacă sunt preparate după un rețetar sau dacă sunt improvizații, fluxul de clienți etc.

scaun de bar absPentru că nu e de felul următor: te-ai trezit într-o zi că vrei să îți deschizi un bar și a doua zi, în jurul orei prânzului, barul este deschis și primii clienți și-au băut cafelele. Unora le ia jumătate de an să pună în aplicare un plan pe care îl au în cap de ani de zile. Știu un cuplu din Sibiu care și-au deschis recent propria cafenea. Îi știu de mai mult de un an, de când am ajuns în Sibiu. Încă de pe-atunci îți doreau o cafenea doar a lor, unde să fie cea mai bună cafea din oraș, unde să fie degustate doar vinuri de soi, unde să poți comanda și o prăjitură bună, făcută după rețete tradiționale. Aveau un vis mare format din sute de vise mai mici. Și multă muncă de făcut. Și la un moment dat s-a ivit ocazia: o cafenea s-a închis, iar spațiul era de închiriat. Au plătit chiria pe un an, chiar dacă jumătate de an locul a fost închis pentru amenajare. Mesele și colțarele și le-a confecționat singur în atelierul pe care îl are în apropierea orașului. Barul i l-a făcut o cunoștință, scaunele de la bar le-a comandat online (scaun rotativ, reglabil pe înălțime, baza și pistonul realizate din oțel cromat, iar șezutul confecționat din ABS), logodnica s-a la ajutat la văruit și la stabilit contactele și contractele. Un alt prieten, cu experiență în HoReCa l-a consiliat în privința furnizorilor. Familia i-a sprijinit financiar ori de câte ori a trebuit. Și au avut nopți nedormite și momente în care au crezut că totul li se dărâmă în cap. Și nu a fost așa. La începutul lunii s-a deschis, am fost acolo, mi-a plăcut. Între timp au avut și primul eveniment (o degustare de vinuri), iar de la Halloween or să organizeze un super party. Visul lor s-a împlinit.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns