De ce mă sperie gândul că locuințele devin din ce în ce mai mici?


Pentru că au intervenit mici schimbări în programul de la muncă și nu trebuie să ies din casă imediat ce mă dau jos din pat, aproape în fiecare dimineață deschid simultan și TV-ul. TV-ul îl setez repede pe un post de știri (nu e reclamă dacă spun că este vorba Digi24), pe laptop verific repede mail-urile, scrollez pe Facebook etc. Așa, ca la început de săptămână, o știre m-a lovit: locuințele ce se construiesc devin tot mai mici, astfel încât prețul final să fie mai mic și mai accesibil. M-a lovit știrea pentru că sunt unul dintre tinerii din România care a stat și stă în chirie, dar care are alte planuri de viitor. După decembrie 1989 românul s-a trezit, peste noapte, din chiriaș al statului în proprietar. Doar că părinților noștri le-a fost mai ușoară această schimbare decât ne este nouă. În majoritatea cazurilor noi trebuie să ne înhămăm la un credit pe 30 de ani pentru a deveni proprietari. Și abia după 30 de ani suntem proprietari. Pentru că în acest interval suntem tot un fel de chiriași, doar că plătim o chirie lunară băncii (denumită frumos „rată bancară”).

Oricât mi-aș dori să stau la casă, eventual într-o zonă bună a Sibiului, sunt conștient că acest lucru este mai degrabă o fantasmă decât un vis. Rămâne varianta unui apartament de 3 camere pe care să îl amenajez cum doresc.

Dacă vrei să stai în apartament și nu la casă, de ce ai căuta pe net informații despre placi granit pret?  Mai sus am spus că vreau să îmi amenajez eu apartamentul. Un aspect important al locuinței pe care mi-o doresc este să aibă o bucătărie mare. Din 2008 de când am plecat de-acasă și am stat numai prin cămine și chirii, nu am dat de o bucătărie pe măsură. Mereu bucătării mici sau care nu se pliau pe nevoie mea de gătit. Poate sunt mai tradiționalist din acest punct de vedere, dar am nevoie de p bucătărie spațioasă și dotată în care să îmi pregătesc mâncarea. Nu în fiecare zi mănânci la oraș (iar după ce iei un credit bancar cu siguranță că vei vrea și va trebui să gătești mai mult acasă, ajută la economisirea banilor) și nu de fiecare dată ești singur în bucătărie. În bucătărie ar trebui să fie loc pentru a se mișca un cuplu, dar și un copil. O bucătărie de 2*2 iese din calcul. Apoi, fie că faci o friptură sau un pește la cuptor, ai nevoie de un blat pe care să îl pregătești. De aceea te poți interesa de prețurile plăcilor de granit, pentru a-ți face blatul pentru bucătărie (spre deosebire de PAL granitul este rezistent și durabil).

De ce 3 camere? Una îți trebuie de tip living, unde să bei o bere sau cafea cu prietenii, una să fie de lucru (blogging-ul se face mai ușor la un birou decât stând în pat) și o cameră în care să te odihnești (sfântul somn).

Avem până acum o bucătărie mare, trei camere. Ce ne mai trebuie? Balcon! Musai balcon. Încă sunt fumător și aș prefera să pot fuma liniștit o țigară pe balcon și nu la hota bucătăriei. Cămară! Îmi plac murăturile. Dacă nu am cămară în care să le depozitez, revin la punctul de mai sus: musai balcon! Două băi nu e un moft pentru un apartament cu 3 camere. Și un hol. În apartamentul părinților aveam un hol spațios și astfel aveam pe unde să mă rostogolesc când eram prea mic pentru a merge.

Ei, acum înțelegeți de ce m-a panicat atât de mult știrea că se construiesc locuințe din ce în ce mai mici?

Loading


Lasă un răspuns