Codobatura de munte (Motacilla cinerea)


Codobatura de munte (Motacilla cinerea) este o pasăre de dimensiunea unei vrăbii, dar cu coada foarte lungă ce cuibărește de-a lungul pâraielor și râurilor din zona de munte. Deși preferă habitatele montane, poate fi înâlnită și la altitudini joase, ajungând și în zonele urbane. Am întâlnit-o atât în zona râurilor de munte din Făgăraș și Cindrel, cât și în oraș (Sibiu) de-a lungul râului Cibin.

Este o pasăre parțial migratoare (cele din nordul Europei sunt migratoare, cu pasaj în lunile august-octombrie). În România sunt estimate peste 340.000 de perechi cuibăritoare.

Dintre speciile de codobaturi, cea de munte este posesoarea celei mai lungi cozi și a celor mai scurte picioare. După cum se poate observa și în filmarea de mai jos, își balansează permanent coada lungă, ceea ce face să i se miște întreg posteriorul.

Poți afla mai multe despre păsări din „Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană” tradus în limba română de Societatea Ornitologică Română

O codobatură de munte pe malul râului Cibin (în Sibiu) la finalul lunii septembrie (2020)

La final vă recomand două cărți care vă ajută să recunoașteți păsările și să aflați mai multe despre ele: Prietenii păsărilor și Determinator de plante și animale

Imagini surprinse cu Nikon D3500 AF-S Nikkor 55-300 mm

Loading


2 răspunsuri la “Codobatura de munte (Motacilla cinerea)”

Lasă un răspuns