Cinzeci de umbre ale lui Grey (Fifty Shades of Grey) este, fara nicio urma de indoiala, o trilogie de succes. Volumele care au intrecut in vanzari bestsellerul Hary Potter au devenit in scurt timp de la lansare un fenomen al literaturii, in special al genului pe care il reprezinta – literatura erotica.

Cu siguranta, contextul in care a fost lansata cartea, dar si tematica, atitudinea autoarei si deschiderea ei catre cititori, au transformat-o pe E. L. James in femeia care castiga 1,34 de milioane de euro pe saptamana din drepturi de autor.

Si totusi, cum s-a ajuns la acest succes?

Fifty Shades of Grey a beneficiat de un context de lansare nesigur care, mai apoi, s-a dovedit benefic.

Lansarea online, pe forumuri, i-a adus o popularitate incredibil de mare lui E. L. James. Practic, povestea de dragoste pe care ea a scris-o a devenit virala printre membrii retelelor sociale. Aceasta raspandire i-a adus notorietatea mult mai rapid, decat orice alta lansare de carte clasica ar fi putut sa o faca.

Apoi, insusi povestea de dragoste a fost scrisa astfel incat ajunga la inima cititorilor (fie ei de sex feminin sau masculin) din intreaga lume. Fifty Shades of Grey este, in esenta, o poveste de dragoste pe care cei mai multi ar vrea sa o traiasca. Personajele sale sunt inspirationale si ilustreaza modele de care te atasezi imediat, odata ce deschizi cartea.

Cate femei nu se regasesc in trairile pe care Anastasiei Steele?
Cate femei nu isi doresc langa ele un barbat exemplar precum Christian Grey, care sa arate bine si sa le rasfete?
Cate femei nu si-ar dori sa traiasca povesti de dragoste precum aceasta?

Succesul povestii se datoreaza in mare parte capacitatii autoarei de a oferi femeilor o pauza de la sotii lor, cum ea insasi a declarat.

Fifty Shades of Grey cuprinde toate fanteziile erotice ale scriitoarei, si odata cu ele fanteziile femeilor de pretutindeni, iar acest lucru contribuie in mod cert la succesul romanului.

Dincolo de poveste, de intelesuri, de capacitatea de a te identifica cu personajele, popularitatea trilogiei Fifty Shades of Grey si, implicit, succesul autoarei, au fost posibile datorita unui stil relaxat de a scrie, a unui mod de expunere accesibil, deschis. Cartile scrise de E.L. James sunt usor de citit, reprezinta acea literatura de relaxare, care nu te solicita si nu te epuizeaza, dimpotriva te scoate din cotidian, fara sa te oboseasca.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns