În urmă cu vreo 3 ani, când lucram la un site de știri din Iași, am primit un comunicat de presă în care se spunea că nu știu care șef de la Poliția din Alba a fost arestat. Am căutat o imagine a polițistului pe Facebook și am publicat comunicatul. A doua zi, primesc mail pe adresa redacției semnat cu numele celui arestat. Era revoltat că am folosit imaginea lui pentru a ilustra o știre despre altcineva. Am făcut câteva săpături și am descoperit că avea dreptate: cei doi avea același nume, aveau funcții de conducere în cadrul Poliției și mai erau și verișori pe deasupra. Am corectat greșeala, am trimis scuzele mele, doar că la nicio săptămână după acest incident primesc un alt comunicat de presă care părea tras la xerox cu cel despre care am pomenit: a venit rândul verișorului să fie arestat. Nu e o pildă, doream doar să zic că e atât de ușor să greșești în online, să pui în spatele cuiva ceva ce nu a făcut. Și asta se întâmplă din cauza faptului că mereu ne grăbim, dar și din cauza lipsei branding-ului personal (să-i zicem). Am noroc de numele meu, este unul rar și nu mai este altă persoană cu numele Bogdan Federeac. Dar ce te faci când ai un nume des întâlnit? Luăm ca exemplu Popescu. Și nu mă pot gândi la poetul Cristian Popescu, la jurnalistul Cristian Tudor Popescu (a ales să semneze și cu Tudor tocmai pentru a nu fi confundat cu poetul) sau politicianul Cristian Popescu Piedone (la început a fost doar poreclă, dar apoi și-a legalizat Piedone în numele de familie). Asta e o variantă.

La finele anului trecut editura Polirom a publicat un roman superb, Stoner, scris de americanul John Williams. Foarte multă lume a fost entuziasmată de acest roman „redescoperit după 50 de ani”. Despre autor nu știam mare lucru, așa că l-am google-it puțin. Nici google nu știa mare lucru, mai ales că primele rezultate erau despre John Williams, compozitorul care încă trăiește. Confuzia a fost preluată recent de Hyperliteratura (îi urez pe această cale „La mulți ani” pentru cei trei anișori), articolul despre romanul Stoner fiind ilustrat cu poza compozitorului născut în 1932. La fel de bine, tot din grabă, articolul putea fi ilustrat și cu poza lui John William chitaristul.

gafa hyperliteratura

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns