Lucruri la care ne așteptăm și care ne iau prin surprindere


Deja subiectul toamnei s-a epuizat: nu mai este vorba despre venirea toamnei, ea a venit, frunzele copacilor au îngălbenit, multe au și căzut, temperaturile au scăzut substanțial, numărătoarea inversă până la Crăciun a început, iar hypermarket-urile au început să introducă articolele specifice sărbătorilor de iarnă. Dacă la începutul săptămânii m-am mirat când plecam la muncă dimineața și am văzut un tip cu palton și mănuși, acum, spre sfârșitul săptămânii, nu mă mai miră astfel de comportamente, mai ales că seara, când mă întorc de la serviciu, îmi îngheață mâna pe telefon, unii oameni de pe stradă poartă deja fulare, domnișoarele poartă cizme de piele călduroase, iar dacă evoluția temperaturilor continuă în acest ritm, probabil că într-o săptămână voi renunța la geaca de toamnă în favoarea celei de iarnă.

Și, apropos de iarnă, zilele acestea mi-a fost dat să citesc o știre cât se poate de tâmpită despre faptul că „De Crăciun va ninge” și că în noiembrie scad temperaturile, iar precipitațiile devin solide, iar ianuarie va fi cea mai friguroasă lună, aproape în fiecare zi media temperaturii fiind sub 0 grade Celsius. Nici nu sunt lucruri pe care le afli din grădiniță: iarna ține din noiembrie până în ianuarie, ianuarie este numită în popor și gerar. Probabil că înainte de venirea verii vom citi știri despre seceta din iunie-iulie-august, că în luna iulie va fi caniculară (de parcă nu ar avea și denumirea de cuptor).

Mai are rost să spun că noaptea am început să dau drumul la centrală pentru că mi se pare că este prea frig în casă (sau este efectul drumului de la muncă-acasă). Învățăm de mici că România este o țară aflată într-o zonă temperat-continentală, iar specific acestei zone este formarea a patru anotimpuri. Chiar dacă unele ierni sunt mai reci, iar unele veri mai lungi și mai călduroase, știm că în fiecare an este la fel. De ce o domnișoară nu este prinsă pe picior greșit, iar când vine frigul ea are cizmele de piele pregătite, la fel pardesiul sau paltonașul, dar cum dă prima zăpadă tot citim că „iarna a luat pe nepregătite autoritățile” și se formează cozi și rămân mașini blocate în trafic și străzi acoperite cu zăpadă? Sunt lucruri logice, lucruri pentru care ne pregătim din timp și de care suntem conștienți.

Loading


Lasă un răspuns