Cine plăteşte cuvintele?
Reportaj
Scris de Roxana MĂCIUCĂ
Marţi, 30 Noiembrie 2010 05:39

„Nu poți scrie dacă ești fericit”, îmi dezvăluie Bogdan de la început reţeta de succes. Mă privește intens cu ochii săi de-un verde sticlos, dar nu mai are răbdare să-l aprob că se grăbește să își întărească ideea: „Dacă nu se rupe ceva în tine, nu se produc sentimentele, emoția” și ridică din umeri, convins că asta e singura explicație.

Bogdan e student în anul trei la Literatură Comparată și scrie poezii din liceu. Numai că el nu și-a ținut gîndurile într-un sertar prăfuit de vreme, ca alți liceeni, fără ca nimeni să știe de ele. În clasa a zecea a avut „curajul sau nesăbuința” spune el, să „facă o foiță literară”. „Revista am scos-o doar cu banii noștri de buzunar. Pe atunci, am numit-o «Der Traum», adică Visul”, îmi explică mîndru și în colțul gurii i se ivește un zîmbet ghiduș.

Debutul propriu-zis și l-a făcut un an mai tîrziu, în toamna lui 2006. „Atunci, în patru reviste mi-au fost publicate simultan poeziile”, îmi spune pe un ton degajat, gesticulînd cu mîna în aer, ca să înțeleg mai bine, în timp ce soarbe din paharul de cafea. În trei ani de zile a reușit să strîngă peste zece premii la diferite concursuri naționale de literatură. A ajuns să scrie în reviste precum „Hyperion”, „Poezia”, „Constelații ieșene”. Ba chiar și în „Dacia Literară” sau „Convorbiri Literare”. Știe însă că fără cunoștințe nu ar fi ajuns așa departe, fiindcă „fără ele, în lumea asta a literaturii ești mort, nu poți face nimic”.

Bogdan nu s-a ocupat dintotdeauna doar de poezie, ci a cochetat și cu celelalte specii literare. „Am două romane începute de ceva vreme, pe care, bineînțeles că nu am mai reușit să le termin. Am scris și puțin teatru, dar cel mai mult merg pe poezie”, îmi mărturisește în timp ce ochii îi fug pe geamul unde stropii de ploaie se izbesc în tandem în întunericul serii.

E destul de ocupat, așa că mare parte din timp și-o petrece prin cenaclurile ieșene sau mai nou, lucrînd la revista „Junimea studențească”, la care este redactor șef. „E o mare provocare pentru mine” și ochii i se umplu de bucurie.

Se ridică de la masa la care stăm ca să fumeze „o mică tigară”.„Știi, scriitura e o pasiune, se pot face bani din ea, dar nici cît să trăiești modest”. De aceea, a lucrat la agenții de vînzare și distribuție pînă la firme de turism. „Sînt un tip căruia îi place adrenalina, căruia îi place să evadeze din monotonia zilnică. Scriind, pot face asta. Dar cu banii ce fac?”, și cuvintele i se risipesc în liniștea nopții, o dată cu fumul de țigară expirat prelung.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

2 comentarii la „Nu poţi scrie dacă eşti fericit

Lasă un răspuns