papion talidaNu cred in cifrele aruncate de guvernanti si de indemnurile de tipul: „A trecut criza, economia bubuie, bagati tare!”. Nu cred asta pentru ca nici macar nu consider sa fi fost o adevarata criza, ci mai degraba un spectacol. Cu toate acestea, guvernantii au luat decizii, unele controversate si taxate de populatie (a se vedea succesul USL dupa taierile salariale efectuate in timpul guvernarii PDL). Politicienii ar trebui taxati pentru toate minciunile pe care le spun. De o perioada este moda de a construi autostrazi pe hartie in toata Romania. Poate ca stiu, poate nu-si dau seama, dar promisiunile de acest fel, legate de infrastructura, pot avea un impact negativ asupra economiei, mai ales in cazul in care pe baza unor astfel de gogosi populiste si electorale investitorii sunt pacaliti si tinuti departe de Romania.

Nu cred nici in cifrele legate de venituri, PIB si toate celelalte. La noi inca este o foarte bogata economie subterana. Se plange tanarul proaspat angajat ca are salariul de doar 200 de euro, chiria este 150 de euro si cu 50 de euro trebuie sa se descurce o luna de zile. Multi sunt ajutati de parinti o buna perioada (inclusiv dupa casatorie), iar acei 200 de euro castigati se inmultesc cu alti minim 200 de euro trimisi lunar de parinti, unchi sau alte rude aflate (in cele mai multe cazuri) la munca in afara tarii. Pe langa acest caz prezentat, mai sunt si acei tineri cu initiativa, care sunt constienti ca nu pot sta doar in banii (putini) castigati la locul de munca. Acestia se apuca, de obicei plecand de la un hobby, o pasiune, de diverse micro-business-uri; unii se apuc de hand made si fac cruciulite, lantisoare, papioane, suporturi pentru pixuri, semne de carte personalizate sau tot felul de alte lucrusoare de pe urma carora fac un ban in plus. Altii se apuca de blogging, altii au grija de copii, unii dau meditatii. De obicei toate aceste venituri nu trec prin grila de taxa si impozitate si ma bucur cand se intampla asta: oamenii astia lucreaza 8-9 ore la locul de munca si alte  cateva ore acasa, macar atat bucurie sa aiba, sa nu le fie taxati si acesti banuti. Cine pierde? Teoretic pierdem toti, ca nu intra bani la bugetul statului. De fapt pierd politicienii si oamenii lor, ca nu au destul lapte de muls de pe aceasta vaca nenorocita numita Romania. Am castiga cu totii daca cei ce conduc tara ar avea o viziune economica, nu doar sociala, iar cei care chiar muncesc ar fi respectati si nu bataia lor de joc.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns