Poetul devine subiect de presă


FOTO: Oana Sânziana Marian, 2009
FOTO: Oana Sânziana Marian, 2009

Săptămâna aceasta am privit-o ca pe una dintre cele mai ciudate perioada pentru mass media românească. Dacă subiecte precum revenirea după gratii a fostului premier Adrian Năstase au fost umbrite de un posibil divorț în showbiz-ul românesc (nici măcar nu e sigur divorțul ăsta, acum e, peste jumătate de oră nu-i și tot aș), pe weekend un poet a devenit subiect de presă. Este vorba de Dan Sociu, născut în Botoșani, autor (cred) a nouă volume de versuri și proză.

Mi-amintesc de anii 2005-2006, când la Botoșani exista un ziar, Curierul de Botoșani, cel mai bun ziar pe care îl putea avea un oraș. În afară de știrile locale și naționale, în paginile ziarului puteai găsi reportaje, interviuri, recenzii, știri culturale și articole de opinie. Deseori ziarul de deschidea cu câte un editorial semnat de Dan Sociu. Tânărul poet și-a mâncat și bătaie pe străzile Botoșaniului din cauza articolelor în care critica clasa politică locală. Nici atunci, dar nici acum Dan Sociu nu este un poet comod clasei politice. Este un ghimpe printre ei, deseori, prin articolele pe care le semnează în totb.ro (Think Outside the Box).

Mai nou, Dan Sociu lovește din nou. Un mesaj postat vineri după-amiază pe pagina sa de Facebook a strâns sute de like-uri și distribuiri și a devenit subiect de știre. Mesajul este următorul:

„le multumesc lui Mihai Iovanel, Alex Goldiș si Bianca Burta-Cernat pentru ca au ales Vino cu mine, stiu exact unde mergem pentru premiul cartea de poezie a anului (nici nu stiam de nominalizare) si mi-ar fi prins bine banii dar nu pot sa iau un premiu de la icr-ul asta si de la ministerul asta al culturii, tine de un guvern prea scirbos, care nu respecta contractele cu noi, e compus din mincinosi patologici, a incalcat (le-a rasturnat) toate promisiunile (si doctrina social-democrata), a batut si a hartuit tarani si protestatari, dispretuieste saracii, e arogant si unsuros, crede ca poate face ce vrea din legi si altele, dupa cum le stim”

Pe scurt: Dan Sociu a refuzat să primească premiul premiul în bani pe care îl merita după ce a fost nominalizat și a și câștigat la categoria „Cartea de poezie a anului 2013” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori pentru că banii erau oferiți de ICR. Sociu face o caracterizare perfectă a unui guvern care a încălcat toate promisiunile și doctrinele, care a permis să hărțuiască țărani și protestatari, dar și care face legile după propriul plac.

Loading


Lasă un răspuns