Nu prea cred în ceea ce se numește noroc, cum nu cred în ceea ce se numește ghinion. Când aud de noroc mă gândesc la 98% muncă, 1% kharmă și 1% legea compensației în natură. Cam le fel consider că este și cu ghinionul, doar că înlocuiesc acei 98% muncă cu 98% lene. De aceea cred că mai bine te pui și muncești 8-12 ore pe zi decât să mergi săptămânal să pui bilete la loto, mai ales că în cazul primei variante banii vin sigur, pe când în cazul celei de-a doua toți indicatorii spun că este mai sigur că pierzi banii. Așa-s eu. Mentalitatea asta o am și când se strică ceva prin casă. Nu e ghinion că mi s-a stricat încărcătorul de la laptop, ci e posibil ca eu să fi fost neglijent și să fi lăsat să se întâmple asta. Ei, bun, și dacă s-a stricat, ce-o să fac? O să mă plâng că sunt ghinionist? Bineînțeles că nu voi face asta, ci voi căuta oferte pentru alimentatoare laptop. Mi se strica și a doua oară? Înseamnă că e altceva la mijloc, ceva ce ține de instalația electrică din casă sau de furnizorul de energie electrică.  De aceea nu ar strica să-ți protejezi dublu laptopul, nu doar cu alimentatoarele de laptop, ci și cu o baterie UPS sau ceva asemănător.

Ghinion sau neglijență?

De ce vorbesc de dubla protecție? Pentru că am pățit-o cu diferite ocazii. În anul întâi de facultate era să rămân fără calculator.  Unul dintre colegii mei de cameră era foarte comod și nu downloada niciodată nimic. Dar săptămânal își conecta hardul lui la hardul meu și își transfera filme și muzică. După câteva astfel de episoade, într-o zi nu mi s-a deschis calculatorul. Mă duc la un prieten bun în ale hardware-ului și mi-a zis că a picat placa de bază și că nu am decât două soluții: să-mi iau altă placă de bază sau să-l las să facă un experiment. Crezând că placa e dusă de tot, l-am lăsat să-și facă experimentul. A mutat doi conductori de pe placa de bază și a pus un fir care să redistribuie tensiunea și calculatorul a funcționat din nou. Doar că hard-ul a căpătat niște bug-uri și a trebuit să-l formatez, asta după ce nu-mi recunoștea două partiții. Pierdusem multă informație, în special poze personale și texte la care lucram. Am zis că asta este. După acest episod când se aduna prea multă informație pe hard, o puneam pe CD-uri și DVD-uri, să am copii de rezervă. Doar că am renunțat la desktop și am trecut la laptop. Și nu am mai repetat procedeul cu informația dublată pe un alt suport (afară de hard disk-ul laptopului). De ce aș fi făcut asta? Laptopul era nou, credeam. Tot un coleg de cameră s-a făcut vinovat de infestarea laptopului cu viruși și troieni. Unul dintre viruși îmi ștergea fișierele de tip JPEG. Așa s-a făcut că am pierdut toate imaginile de pe laptop. Deci sunt pățit. Acum nu păstrez totul doar pe laptop, ci urc ceea ce îmi trebuie și în cloud (iar soluții de acest fel sunt nenumărate). Dacă se întâmplă ceva cu informația de pe hard disk, am copiile de rezervă în cloud. Cam la asta mă refer că dubla protecție.

Un fel de concluzii

Pentru că în cazuri de felul celor prezentate mai sus nu putem vorbi de ghinion, ci de neglijență. Prevenția ne scutește de multe bătăi de cap. Și nu strică să ai în casă câte două instrumente pentru același lucru, fie că vorbim de banalul cablu de date, fie că vorbim de încărcătoare pentru telefoane și laptopuri sau lucruri asemănătoare.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns