Râpa Roșie din județul Alba a fost numită deseori „Micul-Mare Canion al României”. Pe bună dreptate. Râpa îți atrage atenția când circuli pe autostradă dinspre Sibiu spre Alba Iulia. Cel puțin nouă ne-a stârnit interesul de fiecare dată când ne apropiam de Sebeș în micile excursii de o zi din Țara Hațegului sau aiurea.

Știam ceva de un scandal mai vechi cu construirea unei de săli de sport care obturează vederea Râpei Roșii din curtea bisericii ortodoxe din Lancrăm, locul unde este înmormântat Lucian Blaga și care și-ar fi dorit ca mormântul să fie îndreptat spre Râpa Roșie.

Cum ajungi?

Râpa Roșie este situată la 3 km de orașul Sebeș. Din Sebeș trebuie să mergi pe drumul spre Daia Română, apoi să urmărești indicatoarele (o porțiune de drum este asfaltată, restul e drum de pământ). Mașina o lași în apropiere de baza Râpei, apoi trebuie să străbați o pădurice.

Dinozaurii pitici și nu prea

Despre  Râpa Roșie găsiți mai multe informații pe pagina de wiki. Râpa Roșie se întinde pe o lungime de circa 800 de metri, iar coloanele impresionante au înălțimi ce variază între 50 și 125 de metri. Să nu uit: Râpa face parte din Rezervația Naturală Râpa Roșie încă din anul 1950, o arie protejată care se întinde pe 10 hectare. Dacă inițial interesul pentru arie a fost dat de formațiunile geologice și de floristică, după anul 2010 a devenit importantă și pentru paleontologi.

În ceea ce privește paleontologia, Țara Hațegului a devenit importantă pe plan mondial odată cu descoperirea celebrilor „dinozauri pitici”. Doar că descoperiri asemănătoare au fost făcute și în zona Sebeșului. Chiar la Râpa Roșie s-au găsit fosilele unui pterosaur, cel mai mare zburător descoperit până acum. Reptila a fost numită Hatzegopteryx (primele fosile au fost descoperite în zona Hațegului), iar pe baza fosilei de la Râpa Roșie s-a stabilit că avea anvergura aripilor de 16 metri, de două ori mai mare decât cea a pterosaurilor descoperiți pe continentul nord-american. La Râpa Roșie au mai fost descoperite fosile ale „balaurului bondoc”, o specie de velociraptor. Despre ceilalți dinozauri descoperiți la Râpa Roșie (piticii erbivori Magyarosaurus dacus și Zalmoxes), dar și țestoase, ba chiar și un mamifer puteți citi în acest articol.

Revenind la Râpa Roșie: nu există nimeni care să taie bilet pentru vizitare, la fel cum e indicat să ai o sticlă de apă cu tine pentru că nu ai de unde să-ți refaci rezerva, iar plimbarea prin pădurice și pe potecile Râpei îți pot lua destul de mult timp.

Râpa Roșie poate fi destinația perfectă  pentru a uita 2-3 ore de grijile cotidiene. 

 

rapa5

Recunoașteți personajul?

La plecare:

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns